Kubánský vůdce Fidel Castro tvrdí, že v podstatě nic nevlastní.

Kubánský vůdce Fidel Castro tvrdí, že v podstatě nic nevlastní. | foto: Adalberto RoqueProfimedia.cz

Castro se opět dostal mezi nejbohatší vládce světa

  • 5
Ani letos nechybí v každoročním žebříčku nejbohatších vládců a politických vůdců kubánský prezident Fidel Castro. Časopis Forbes jeho jmění odhaduje na 900 milionů dolarů. Je to skoro dvakrát tolik, než má britská královna Alžběta. Fidel Castro tvrdí, že jeho čisté jmění je nulové.

Co má společného 79letý vládce komunistické Kuby neustále oblečen do vojenské uniformy a 48letý ženami obletovaný stále svobodný monacký kníže Albert II. vždy v perfektně padnoucím obleku drahých značek? Umístění v žebříčku deseti nejbohatších vládců světa.

"Vedeme je odděleně od miliardářů, protože kolem nich jsou vždycky nějaké delikátní záležitosti," uvedla Lisa Krollová z Forbesu.

Časopis pravidelně sestavuje také žebříček nejbohatších lidí na světě. Tomu už několik let dominuje zakladatel mamutí softwarové společnosti Bill Gates. Jeho jmění se odhaduje na 50 miliard dolarů.

Desítku nejbohatších vládců nazvanou "Králové, královny a diktátoři" vedou králové a šejkové z arabských států v Perském zálivu bohatých na ropu.

Na prvním místě stojí král Saúdské Arábie Abdalláh s majetkem v hodnotě 21 miliard dolarů.

O miliardu za ním je brunejský sultán Muizzaddin Waddaulah Bolkiah a třetím nejbohatším vládcem je s 19 miliardami dolarů prezident Spojených arabských emirátů šajch Chalífa bin Zajd Nahaján.

Z evropských vládců si nejlépe vede lichtenštejnský kníže Hans Albert II., který svůj majetek v celkové hodnotě čtyř miliard dolarů navýšil investicemi do výroby upravené rýže. 

Jmění Fidela Castra časopis Forbes odhaduje na 900 milionů dolarů. Kubánský vůdce není zařazením do žebříčku vůbec potěšen. Už v loňském roce vyhrožoval žalobou. Tehdy jeho majetek odborníci odhadli na 500 milionů dolarů.

Fidel Castro tvrdí, že jeho čisté jmění je v podstatě nulové. - více zde

V desítce nejbohatších vládců jsou i dvě evropské královny. Britská Alžběta II. s 500 miliony dolarů a nizozemská Beatrix s 270 miliony dolarů.

Deset nejbohatších vládců světa

1. saúdskoarabský král Abdalláh, 21 mld UDS
2. brunejský sultán Muizzaddin Waddaulah Bolkiah, 20 mld USD
3. prezident SAE šajch Chalífa bin Zajd Nahaján, 19 mld USD
4. premiér SAE šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm, 14 mld USD
5. lichtenštejnský kníže Hans Adam II.. 4 mld USD
6. monacký kníže Albert II., 1 mld UDS
7. kubánský prezident Fidel Castro, 900 mil USD
8. prezident Rovníkové Guiney Teodoro Obiang, 600 mil USD
9. britská královna Alžběta II., 500 mil USD
10. nizozemská královna Beatrix, 270 mil USD
,

Britská královská rodina

Video