Bush o Iráku: Byl to těžký týden

  14:07
Americký prezident George Bush v neděli navštívil texaskou vojenskou základnu Fort Hood. Setkal se s vojáky, kteří se právě vrátili z Iráku, zmítaného nejhoršími nepokoji od pádu Saddáma Husajna. Podle prezidenta vyvolávají násilnosti jen málo početné skupiny Iráčanů.

"Násilí, jehož jsme svědky, je snahou několika málo lidí zastavit vývoj k demokracii," prohlásil prezident po bohoslužbě, které se zúčastnil mimo jiné i George Bush senior a bezpečnostní poradkyně Condoleezza Riceová.

"Každý den se modlím, aby ubylo obětí, ale vím, že naše působení v Iráku je správné, správné pro dlouhodobý mír, správné pro bezpečnost naší země," řekl Bush.

Texaská základna Fort Hood ztratila během uplynulého týdne v Iráku deset vojáků. Padli v bojích na bagdádském předměstí Sadr a při útoku na americký konvoj poblíž mezinárodního letiště.

Iráčtí povstalci, kteří se snaží přinutit zahraniční vojáky k odchodu ze země, zabili během týdne dvaapadesát koaličních vojáků a několik cizinců unesli. "Byl to těžký týden," připustil prezident.

Prezident Bush si netroufl odhadnout, kdy by mohlo skončit násilí ve Fallúdže a jiných centrech iráckého odporu. Naznačil, že jsou různá řešení, jak ukončit boje, žádný konkrétní způsob ale neuvedl.

Bush čelí hlasům vyzývajícím k posílení americké přítomnosti v Iráku a k odložení termínu pro předání moci irácké vládě, naplánované na 30. června. Prezident, který usiluje o znovuzvolení v listopadových volbách, jakýkoli odklad odmítá.

Pravděpodobnější je, že si pobyt v Iráku prodlouží někteří ze 135 tisíc vojáků, kteří měli být po roce vystřídáni. Původní plán počítal s tím, že tu počátkem léta zůstane jen 115 tisíc amerických vojáků.

Během svého výjezdu z texaského ranče Bush rovněž udělil vyznamenání deseti vojákům zraněným tento týden v Iráku. Při té příležitosti řekl, že jeho modlitby a myšlenky jsou s těmi, kdo zaplatili za bezpečnost USA nejvyšší cenu.

"Děkuji Bohu za ochranu našich i koaličních vojáků a nevinných Iráčanů, kteří trpí tím bezcitným vražděním. Úkolem našich vojáků je udělat Irák bezpečnějším, aby se z něj stala mírumilovná země," dodal.

SVĚTOVÝ TISK O DĚNÍ V IRÁKU


The Washington Post: Vypadá to, že se výzvy, jimž dnes USA čelí v Iráku, zrodily přes noc, ale ve skutečnosti je to důsledek nahromaděných omylů, přehmatů a promarněných příležitostí, jichž se USA od pádu Saddáma Husajna dopustily.

Saúdskoarabský Ukáz: Americký politický plán šířit demokracii selhal a USA jsou u konce, protože americká kultura je kultura války, již svět nepotřebuje. Jediná cesta lidstva je mír.

Arabský list Kul Al-Arab: Iráčané zjistili, že americká svoboda znamená ponižování, zotročování a drancování zdrojů Arabů za účelem zmnožení amerického bohatství.

Izraelský Haarec: My jsem chtěli nastolit nový pořádek v Libanonu, USA v Iráku. V obou případech se velmi rychle probudili místní šíité a začali útočit. My jsme se z Libanonu stáhli, aniž jsme tam čehokoli dosáhli. Bush se v Iráku stále brodí krví, což nepovede k ničemu dobrému. Bylo by lepší, kdyby nechal Saddáma Husajna vrátit se do Iráku, protože ten by si s tím zmatkem poradil.

Ruská Nězavisimaja gazeta: Arabští vůdci už kvůli Bushovi nemusí mít obavy ze Saddáma Husajan, zato se teď musí bát šířícího se povstání šíitů a občanského konfliktu, který může přerůst za hranice Iráku.

Francouzský Libération: Koalice rok po pádu irácké vlády nemá v rukou většinu Iráku, který se začíná podobat Afghánistánu za okupace Sovětů.

Německý Bild am Sonntag: Kancléř Schröder udělal Němcům velkou službu, když se distancoval od irácké fronty boje proti terorismu. Aby bylo jasno: Pro Německo je důležité být přítelem Američanů, ale z téhož důvodu je pro ně dobré nebýt přítelem
George Bushe.

Čínský Žen-min ž'-pao: Vlastními silami vytvořený obraz Spojených států coby osvoboditelů se zbortil podobně jako před rokem Saddámova socha.

(zdroj: ČTK)

Americký prezident George Bush gratuluje zraněnému vojákovi Ismaelu Torresovi, kterého vyznamenal Purpurovým srdcem. (11. dubna 2004)

Autoři: ,

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...