Princ Philip získal za 60 let u britského dvora pověst prostořekého muže. | foto: Profimedia.cz

Britové vydali bonmoty prostořekého prince

  • 20
Manžel britské královny Alžběty II. princ Philip, který příští týden oslaví 85. narozeniny, proslul některými prostořekými bonmoty. Naposledy britské poddané rozesmál návrhem zrušit "celý ten humbuk se zahajovací ceremonií na olympiádě" v Londýně v roce 2012.

"O co jde při olympiádě? O závodění, nebo o ceremonie?" uvažoval nahlas princ Philip. Zcela originálním nápadem sice Brity rozesmál, ale za svůj život u britského dvora několikrát také narazil a musel se kvůli své prostořekosti omlouvat.

Německého kancléře Helmuta Kohla oslovil "pane říšský kancléři" a o Maďarech řekl, že mají všichni pivní břicha. Zaměstnancům dvorního protokolu vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, když princ v roce 1988 gratuloval Britům, kteří se vrátili z Papuy-Nové Guiney: "Dokázali jste to. Nebyli jste snědeni."

Legendární je jeho varování určené britským studentům při státní návštěvě v Pekingu v roce 1986: "Když tu zůstanete ještě déle, budete mít šikmé oči."

Možnost, že by mohl ostatní urážet, si princ nepřipouští. Při hudebním festivalu v Cardiffu mu pořadatelé představili skupinu mladých neslyšících hudebníků. Stalo se to nedaleko pódia, na kterém hlasitě vyhrávala formace z Karibiku. Princ to okomentoval: "Hluší? Tomu se vůbec nedivím."

Princova nedůvěra k lidem z dálných krajů je tak typicky britská, že na ni poddaní reagují s úsměvem. Například jednoho australského domorodce se princ zeptal: "Házíte po sobě pořád ještě oštěpy?"

 A když při prohlídce v jedné dílně v Anglii objevil viklající se pojistkovou skříň, jen pohoršeně konstatoval: "Tu snad musel připevňovat Ind."

Kniha prostořekých bonmotů k narozeninám
Ale i manžel královny někdy narazí. Na jednom večírku se zeptal muže tmavé pleti: "A z které exotické části světa pocházíte vy, příteli?" "Z Birminghamu, pane, druhého největšího města Británie," odpověděl muž.

Ukázalo se, že princ Philip měl tu čest s lordem Taylorem z Warwicku, nejvýše postaveným politikem Konzervativní strany s černou barvou pleti.

Příští týden v sobotu 10. června oslaví princ Philip, vévoda z Edinburghu 85. narozeniny. K této příležitost vyšla v Británii kniha jeho prostořekých bonmotů, která mapuje jeho téměř šedesátiletou éru u britského dvora.

Philip si vzal korunní princeznu Alžbětu za manželku v listopadu 1947. Neslavně se uvedl ještě před svatbou, když se jednoho drážního dělníka zeptal na možnosti kariérního postupu. Dělník mu na to odpověděl: "Hm, to by musel můj šéf umřít."

Philipova reakce zněla: "Přesně jako u mě."

,

Britská královská rodina

Video