Kočičí mumie v Britském muzeu v Londýně

Kočičí mumie v Britském muzeu v Londýně | foto: Profimedia.cz

Australan pašoval z Egypta starověké sošky bohů a mumii kočky

  • 0
Egyptská policie zadržela australského učitele, který se pokusil ze země propašovat více než dva tisíce let starou mumii kočky a další historické předměty, které měl v zavazadle zabalené jako dárky.

Jednašedesátiletý učitel chtěl letět z Káhiry do Thajska, ale celní úředník pojal podezření při pohledu na podlouhlé dárkové balíčky, které měl muž uložené v zavazadle mezi keramickými suvenýry.

Když úředník balíčky otevřel, našel mumii kočky a ibise, obě pocházející z období 300 let před naším letopočtem. V dalších balíčcích bylo 19 sošek dávných egyptských bohů.

Učitel byl poté zatčen a obviněn z pašování památek, za což mu v Egyptě hrozí až patnáctileté vězení. Nález označila egyptská policie za mimořádný jednak kvůli počtu zabavených předmětů, ale také kvůli jejich stáří.

Mumifikace zvířat byla v egyptských dějinách běžnou praktikou a z období v letech 330 až 30 let před naším letopočtem našli archeologové tisíce mumifikovaných živočichů. Určitá zvířata, především ibis, sokol a kočka, byla ve starém Egyptě považována za posvátná.


Video