Na Zlínsku se strhla průtrž.

Na Zlínsku se strhla průtrž. | foto: HZS ČR

Zlínskem se přehnala průtrž, hasiči čerpali vodu ze sklepů

  • 3
Bouřky s vydatnými dešti způsobily problémy ve Zlínském kraji. Kvůli zaplaveným sklepům a bytům museli od sobotního večera zasahovat hasiči. Do nedělního rána řešili více než dvacet případů v nejrůznějších částech kraje.

Už v sobotu před 19. hodinou vyjížděli do Kroměříže, kde museli ze sklepů čerpat až půl metru vody. „Zasahovali jsme i ve sklepě obecního úřadu ve Slavkově na Uherskohradišťsku či ve zlínských Malenovicích v hospicu Hvězda,“ informoval mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Proudy vody a bláta z pole zaplavily také garáže v další zlínské místní části Štípa. Na kroměřížském sídlišti Zachar zase zateklo zadním vchodem do bytového domu. V Jarošově v Uherském Hradišti pak natekla voda do bytu kvůli ucpanému střešnímu svodu. Zaplavené sklepy hlásili i v Luhačovicích. Koryta potoka v Držkové ucpali naplavené dřevěné klády.

„Splavená hlína a kamení je na opravované cestě v Kostelci u Zlína,“ sdělil Žemlička. Až deseticentimetrový nános bahna byl také na silnici mezi Babicemi a Lhotou na Vsetínsku či v Kněžpoli na Uherskohradišťsku.

„Škody způsobené deštěm jsou v tuto chvíli pouze materiální. Zranění lidí nebylo hlášeno,“ doplnil Žemlička.

V neděli ráno již neprší, podle meteorologů má být přes den oblačno až zataženo. Český hydrometeorologický ústav však vydal varování, že intenzivní srážky hrozí na Moravě až do pondělního večera. „Intenzita deště bude přechodně zesilována bouřkami, krátkodobé úhrny mohou dosáhnout až 30 milimetrů,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav.