Řidič osobního automobilu, který převážel běžence a ujížděl před policií, havaroval v Bystřici pod Lopeníkem. | foto: Policie ČR

V autě vezl dvanáct migrantů. Ujížděl 200 km/h a boural, zastavila ho střelba

  • 28
Divoký průběh měla noční honička poblíž Bystřice pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku u hranic se Slovenskem. Převaděč tam v osobním autě plném nelegálních migrantů ujížděl před policisty. Bláznivou jízdu nezvládl, k jeho dopadení musela hlídka použít zbraň.

„Ve středu nad ránem krátce před půl čtvrtou uviděla hlídka cizinecké policie u Bystřice pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku projíždějící podezřelé vozidlo, které se rozhodla zkontrolovat,“ popsala krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Místo toho, aby však řidič auto zastavil, naopak začal zrychlovat. Policistům se snažil ujíždět rychlostí až okolo dvou set kilometrů v hodině. Pronásledování jim navíc stěžoval vybržďováním.

„Nakonec ve vysoké rychlosti v Uherském Brodě havaroval. Naboural při tom tři zaparkovaná vozidla,“ vylíčila Kyšnerová.

Po havárii se z auta rozuteklo několik lidí včetně řidiče. Toho zastavily až varovné výstřely.

„Jednalo se o převaděče cizí státní příslušnosti, který v osobním automobilu převážel přes hranice 12 migrantů včetně dětí,“ doplnila mluvčí.

Několik cizinců, kteří byli po havárii lehce zranění, ošetřili záchranáři. „Na sedačkách a v zavazadlovém prostoru bylo namačkáno hned několik lidí, převážně dětí,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby Gabriela Netopilová Sluštíková.

Podle ní měl přes hrozivě vypadající mechanismus nárazu jen jeden z chlapců oděrku na bérci a další 13letý si zranil pravou paži a loket. „Tento jediný byl v doprovodu své matky odvezen našimi záchranáři na traumatologii Uherskohradišťské nemocnice,“ zmínila mluvčí.

Muž, který běžence převážel, má přitom na našem území platný zákaz řízení. „Dopustil se proto dvou trestných činů, a to maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ upřesnila Kyšnerová.

Na případu nyní stále pracují kriminalisté a cizinečtí a dopravní policisté.

10. února 2023