Doporučujeme

Italské eurovolby vyhrál Salvini. S Le Penovou chce vystavět novou Evropu

  • 143
Evropské volby v Itálii drtivě vyhrála protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho, která získala 34,3 procenta hlasů. Zdvojnásobila tak zisk z loňských voleb do italského parlamentu, v nichž pro ni hlasovalo 17 procent voličů. Informovala o tom v pondělí agentura ANSA.

Na druhém místě skončila opoziční Demokratická strana (PD) s 22,7 procenta hlasů a až třetí vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) se 17 procenty.

Podle předběžných výsledků po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů získala formace ministra vnitra Salviniho v Itálii přes 9 milionů hlasů a v Evropském parlamentu by měla obsadit 28 křesel. To je jen o jeden mandát méně, než kolik získá konzervativní unie CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové.

Eurovolby 2019

„Dnes vzniká nová Evropa, zažijeme novou evropskou renesanci, která bude založená na práci, právech a bezpečnosti,“ řekl Salvini na noční tiskové konferenci v Miláně. 

Vicepremiér uvedl, že už s blahopřáním telefonoval Marine Le Penové, předsedkyni vítězného francouzského krajně pravicového Národní sdružení (RN), a maďarskému premiérovu Viktoru Orbánovi, jehož Fidesz v Maďarsku vyhrál se ziskem více než 50 procent hlasů. „S nimi chci vystavět novou Evropu,“ dodal Salvini.

Na vládní spolupráci s Hnutím pěti hvězd se podle Salviniho nic nezmění, i když M5S v evropských volbách výrazně ztratilo. Ačkoli ještě loni v parlamentních volbách populisty volilo 32 procent lidí, nyní získali jen 17 procent hlasů a 14 křesel. Dosud přitom měli v EP 17 poslanců.

Le Penová triumfovala v eurovolbách. Strana prezidenta Macrona je druhá

V Itálii uspěla rovněž opoziční Demokratická strana, která získala 22,7 procenta hlasů, oproti volbám v roce 2014 však ztratila téměř polovinu podpory. Před pěti lety totiž volby jasně vyhrála se ziskem více než 40 procent hlasů a měla dosud v EP 31 europoslanců. Nově jich bude mít jen 19.

Do europarlamentu se znovu dostala rovněž strana Vzhůru, Itálie několikanásobného expremiéra Silvia Berlusconiho, která dostala 8,8 procenta hlasů. Europoslanců ale bude mít o sedm méně než dosud. Nově do Evropského parlamentu pronikla krajně pravicová strana Bratři Itálie, která získala 6,5 procenta hlasů a pět europoslaneckých křesel.

,
Témata: Itálie, Matteo Salvini, Evropský parlament, Movimento 5 Stelle (Hnutí pěti hvězd), Angela Merkelová, Marine Le Penová, Silvio Berlusconi, Viktor Orbán, Emmanuel Macron, Fidesz, Bratři Itálie, Národní sdružení (dříve Národní fronta), Maďarsko, Milán

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte