První test proběhl v pátek, kdy z mezinárodního letiště JFK v New Yorku odstartoval letoun mířící do Amsterodamu.
Jak to fungujeKuchyňský olej a další paliva budoucnosti |
Použitý olej na smažení pocházel z vývařovny v americkém státě Louisiana, kde na něm místní kuchaři připravovali takzvaná cajunská jídla, což jsou speciality převážně francouzského stylu.
Olej sloužil k přípravě smažených korýšů a dalších cajunských specialit, po použití se zpracoval v Louisianě a odtud putoval na letiště do New Yorku.
Šéf KLM Camiel Eurlings listu The New York Post z legrace řekl, že když letadlo tankuje, je cítit něco jako hranolky.
Směs ekologičtějšího paliva je z 25 procent složena z recyklovaného stolního oleje a ze 75 procent z klasického leteckého paliva, tedy kerosinu. Aerolinky sdělily, že po prvním pátečním letu budou testy pokračovat na dalších 24 spojích přes Atlantik. Zkoušet se bude vždy ve čtvrtek, a to po dobu šesti měsíců.