Smolka vybírá podání

Smolka vybírá podání - Libero Smolka vybírá podání bulharských volejbalistů | foto: Alexander Satinský, MF DNES

Volejbalisté na šampionátu podruhé vyhráli

  • 1
Ostrava - V důležitém třetím zápase na mistrovství Evropy porazili čeští volejbalisté Bulharsko 3:1 a udrželi si šanci na postup do semifinále. Po sobotním vítězství nad Slovinskem a nedělní prohře s Nizozemskem si dnes v Ostravě připsali čeští hráči druhou výhru, která je nechává ve hře o účast v bojích o medaile. Do něj zasáhne ze dvou šestičlenných skupin nejlepší kvarteto.

Trenéři dali důvěru stejné základní sestavě jako v neděli, ale už v prvním setu za stavu 11:13 vystřídal Zapletal nahrávače Černouška, který si nerozuměl v útoku s blokaři. Kvalitní obrana podpořená obětavým výkonem sedmatřicetiletého libera Smolky, nejstaršího účastníka šampionátu, dobrý útok a hlavně servis byly základem úspěchu.

I dnes Češi hodně kazili podání, ale díky servisu získali i spoustu přímých bodů. Z domácích hráčů postupně opadla nervozita z důležitého zápasu, takže se dostali do vedení 2:0 na sety. Ve třetím však nadělal svým krátkým podáním hodně problémů Nikolaj Ivanov. Horší příjem trápil český tým i nadále, neumožnil tak žádné kombinace v útoku a smeče končily na bulharských blocích.

Krize domácích pokračovala, nepomohlo ani střídání, takže si mužstva musela potřetí měnit strany. Znovu dostala důvěru odpočatá základní šestka se Zapletalem, díky dobré obraně jí vyšel začátek, ale Bulhaři srovnali na 12:12. V koncovce se Češi vyvarovali zbytečných chyb a radovali se z vydřeného vítězství.

Česko - Bulharsko 3:1 (22, 20, -20, 20)
Rozhodčí: Kurtz (Fr.), Zelazny (Pol.). Čas: 94 minut. Diváci: 4000.

Česko: Černoušek, Lébl, Novák, J. Novotný, Kubala, Dubš, libero Smolka - Zapletal, M. Novotný, Javůrek, Pešl, Polák.
Bulharsko: N. Ivanov, Željazkov, K. Stefanov, Konstantinov, J. Ivanov, I. Stefanov, libero Pejev - Cvetanov.

1. Rusko 3 3 0 9:3 6
2. Nizozemsko 3 2 1 7:4 5
3. Česko 3 2 1 7:5 5
4. Bulharsko 3 1 2 5:6 4
5. Slovensko 3 1 2 4:8 4


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž