Brněnští volejbalisté (v černém) útočí v duelu s bulharským Gabrovem.

Brněnští volejbalisté (v černém) útočí v duelu s bulharským Gabrovem. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Volejbalisté Brna se kochají tabulkou. Ale zůstáváme střízliví, říká kouč

  • 0
Ještě loni na jaře museli hájit svou extraligovou účast v baráži, letos až na poslední chvíli pronikli do play-off. Jenže časy, kdy byli brněnští volejbalisté pro soupeře kořistí, jsou minulostí. Nyní sami koušou. "Někdo možná Brno podceňoval, ale teď nás nikdo nemůže brát jako slabé mužstvo," hlásí trenér Miroslav Malán.

Jeho tým v extralize drží čtvrté místo, naposledy jako první v sezoně složil do té doby vedoucí Liberec. "To byl bonbonek a povzbuzení, ale rozhodující je pro nás zvládat zápasy s mužstvy ze středu tabulky. Na tabulku se mi samozřejmě dívá krásně, jenže stačí dvakrát prohrát a můžeme spadnout o několik míst," upozorňuje Malán. "Současnou pozici proto bereme střízlivě."

Brněnský skok do špičky totiž není žádnou senzací ani nečekaným zjevením. "Chtěli jsme být v první polovině tabulky a jsme rádi, že se nám to daří plnit," sděluje manažer Martin Gerža. "Podařilo se nám kádr nejen udržet, ale i posílit. Nejvíc si však cením toho, že rostou výkony našich odchovanců, což je výsledek naší dobré práce s mládeží."

Brněnští volejbalisté (v černém) útočí v duelu s bulharským Gabrovem.

V nejvyšší soutěži se tak postupně otrkali Jan Kuliha či Josef Mlčuch, kteří rostou vedle osobností jako Vladimír Katona, Martin Klapal či Adrian Stanczak. Právě navrátilec Klapal a polské libero mužstvo posílili v létě.

"Mladší hráči už mají něco za sebou a daří se jim, ti starší jim v tom pomáhají," těší kouče Malána, kterému se povedlo dát dohromady vyvážený celek. "Nejvíc se opíráme o servis a pečlivý útok, ale máme skloubené všechny činnosti dohromady. Celou dobu jsme trošičku hůř bránili na síti, ale proti Liberci jsme měli 15 bloků. Takže nemůžu říct, že bychom měli nějakou činnost silnější a jinou slabší."

Stabilizovat se povedlo i ekonomickou stránku, i když název Volejbal Brno napovídá, že generální sponzor klubu stále chybí. "Máme několik hlavních partnerů. Zejména město Brno, které hodně pomohlo vrcholovému sportu obecně," informuje Gerža.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž