Trenér volejbalistů odpovídal on-line

Praha - Světoběžník Igor Prieložný se tento týden oficiálně ujímá funkce trenéra české volejbalové reprezentace. Po dvou neoficiálních tréninkových kempech, kde byla účast dobrovolná, bude mít od pátku pohromadě celé mužstvo, s nímž o týden později vstoupí do kvalifikace ME 2007. Ve středu slovenský kouč odpovídal čtenářům iDNES v on-line rozhovoru.

Odpovědi Igora Prieložného
ZDE


Trenér Prieložný podepsal s Českým volejbalovým svazem smlouvu až do roku 2008 s jasným dlouhodobým cílem: pokusit se o postup na olympijský turnaj do Pekingu. On sám na turnaji pod pěti kruhy jako hráč reprezentoval Československo a jako asistent trenéra se podílel v Aténách 2004 na cestě Poláků za pátým místem.

U české reprezentace slovenský kouč střídá jiného cizince, Laurenta Tillieho. Francouz s českou reprezentací dokázal postoupit na letošní mistrovství světa, ale na zářijovém evropském šampionátu neuspěl a u týmu skončil.

Prieložného čeká pikantní premiéra, v sobotu 27. května povede český tým v Bratislavě proti reprezentantům své vlasti. Dalšími soupeři v kvalifikaci jsou Maďarsko a Dánsko.

Igor Prieložný
Narozen 25. února 1957.
Jako hráč nastoupil k 287 zápasům za reprezentaci Československa. Hrál na jedné olympiádě, dvou mistrovstvích světa a šesti evropských šampionátech.
Trenérská kariéra: 1981-86 Slavia Bratislava, 1986-89 asistent trenéra německé reprezentace, 1989-94 1. trenér německé reprezentace, 1994-96 německé kluby, 1996-97 VKP Bratislava, 1997-01 Austria Vídeň, 2001-2 Naefels (Švýcarsko), 2002-5 Jastrzebie, 2004 asistent trenéra polské reprezentace, 2006 ženy Kalisz (Pol.).
Trenérské úspěchy: dvě čtvrtá místa na ME 1991 a 1993 s německou reprezentací, 6 mistrovských titulů s kluby v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Polsku a na Slovensku.

Vrcholem letošního snažení bude na přelomu listopadu a prosince mistrovství světa v Japonsku. V nelehké základní skupině se reprezentace utká s týmy Itálie, USA, Venezuely, Bulharska a Íránu.

Do přípravy na evropskou kvalifikaci Prieložný povolal všechny hvězdy českého volejbalu s výjimkou Jiřího Nováka. Smečař, který letos dovedl Paříž k francouzskému titulu, ve výběru chybí.

"Dal jsem na informace, které jsem měl, a Nováka jsem do nominace na kvalifikaci mistrovství Evropy nezařadil," řekl Prieložný před dvěma týdny. Novák se loni k týmu přidal až v polovině mezinárodní sezony, předtím dva roky nereprezentoval vůbec.

Služeb Jiřího Nováka se kouč nezříká, spíš naopak: "Chceme hrát o postup na olympijské hry. S Novákem o tom určitě budu mluvit. Pokud s námi do toho boje půjde, je vítán, ale tam už nebudou existovat žádné ústupky," upozornil Prieložný.

Širší nominace
Nahrávači:
Ticháček (Liberec), Boula (Toulouse/Fr.), Zapletal (Kedzierzyn/Pol.), Kust (Ostrava).
Blokaři: Lébl (Perugia/It.), Rak (Modena/It.), Král (Treviso/It.), Staněk (Sete/Fr.), Zadražil (Liberec).
Univerzálové: J. Novotný (Perugia/It.), Štokr (Cagliari/It.), Rejlek (Toulouse/Fr.), Konečný (Ostrava).
Smečaři: Pešl (Sete/Fr.), M. Novotný (Cannes/Fr.), Pláteník (Cuneo/It.), Popelka (Novosibirsk/Rus.), Hrazdíra (Brno), Fila (Zlín), Baránek (Trentino/It.).
Libera: Obdržálek (Vídeň/Rak.), Habada (České Budějovice), Polanský (Kladno).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž