Sama mezi muži? Toho se Krempaská už nebojí

Hasselt, Praha - Jako volejbalistka byla Táňa Krempaská hvězdou. Jako trenérka sází na kolektiv. "Jsem v trenérské branži bažant, velký začátečník," tvrdí, přestože po čtyřech letech dovedla uvadající ženskou reprezentaci na mistrovství Evropy a na něm po deseti letech k postupu ze skupiny.

Jak se vůbec někdejší špičková volejbalistka se zkušenostmi z Itálie a Francie k reprezentaci dostala? Oslovili ji šéfové volejbalového svazu.

"Zaujalo nás, že jako trenérka dokázala během dvou let vytáhnout Frýdek-Místek až na medailové pozice," řekl Jan Žižka, sekretář Českého volejbalového svazu.

Krempaská je jedinou hlavní trenérkou na evropském šampionátu. Ostatní týmy vedou muži, jimž ženy pouze asistují. "A jsou to většinou bývalé hráčky. Ty mají v soukromí k holkám blíž než chlap trenér," uvedl Žižka.  "No a my jsme spojili oboje."

Krempaská přiznala, že z převahy mužů měla obavy. "Zvlášť první večer, kdy jsme se sešli se všemi dalšími trenéry. To jsem byla napjatá." Ale má opravdu k hráčkám blíž? "Chápu pocity holek," řekla.

A nebojí se riskovat, dát příležitost celému týmu. "Síla kolektivu se tady ukázala v každém zápase. Nemáme jen šest sedm hráček, ale můžeme použít všech dvanáct."

Začátky v reprezentaci neměla jednoduché. Někteří trenéři těžce nesli, že národní tým povede ona: "Vím, že dodnes mi nepřejí úspěch a jsou nešťastní, jak jsme dopadly, ale to se v naší republice nezmění."

Proto si cení uznání, které českému družstvu složil italský trenér Polska Marco Bonitta po vzájemném zápase (1:3). "On je pan trenér, mistr světa, to je pro mě důležité, ne to, jestli mi někdo z naší extraligy nepřeje úspěch."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž