Radost slovinských volejbalistů z výhry nad Ukrajinou.

Radost slovinských volejbalistů z výhry nad Ukrajinou. | foto: cev.eu

Volejbalisté Slovinska jsou potřetí v řadě v semifinále ME, dál jde i Francie

  • 2
Volejbalisté Slovinska porazili ve čtvrtfinále mistrovství Evropy 3:1 Ukrajinu a potřetí za sebou postoupili na kontinentálním šampionátu do semifinále. Mezi nejlepšími čtyřmi týmy jsou také olympijští vítězové Francouzi po vítězství 3:0 nad Rumunskem.

Slovinci vyhráli i sedmý zápas na turnaji. Poražení finalisté posledních dvou ME prolétli základní skupinou turnaje suverénně, jediný set ztratili hned na úvod před dvěma týdny právě proti Ukrajině. Drama je však čekalo v osmifinále s Tureckem, proti němuž museli otáčet z 0:2 na sety.

Začátek čtvrtfinále ve Varně svěřencům rumunského trenéra Gheorgheho Cretua vyšel lépe: první sadu vyhráli 25:17 a druhou po dlouhé přetahované 31:29. Ukrajinci vykřesali naději na první účast v semifinále ME v historii ziskem třetí sady (25:21). Favorit, jehož střední blokař Jan Kozamernik měl úspěšnost útoku 83 procent, si ale postup vzít nenechal a zápas zakončil vítězstvím 25:23.

Francouzům se podařilo oplatit Rumunsku týden starou porážku ze skupiny a do semifinále postoupili po neúspěchu na ME v roce 2021, kdy je v osmifinále v Ostravě senzačně vyřadili čeští volejbalisté.

Tým italského trenéra Andrey Gianiho získal první dva sety 25:22 a 25:14. Do třetí sady vstoupili lépe Rumuni, kteří se mezi nejlepší evropskou osmičku dostali poprvé od roku 1985, ale nadějný náskok neudrželi. Francouzi odvrátili čtyři setboly a sami proměnili první mečbol na 27:25.

Ve čtvrtečním semifinále v Římě se Slovinci střetnou s vítězem duelu Polsko - Srbsko, Francouzi budou hrát s úspěšnějším ze zápasu Itálie - Nizozemsko. Obě zbývající čtvrtfinále se hrají v Bari v úterý.

Mistrovství Evropy volejbalistů

čtvrtfinále ve Varně

Slovinsko - Ukrajina 3:1 (17, 29, -21, 23).

Francie - Rumunsko 3:0 (22, 14, 25)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž