Ostrava - Kladno: útočí Konečný, na bloku je Linz

Ostrava - Kladno: útočí Konečný, na bloku je Linz | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Konečný: Nahrávač si mě na tie-break šetřil

Kladno - Sólo pro Davida Konečného. Tak vypadal závěr rozhodujícího extraligového semifinále mezi volejbalisty Kladna a Ostravy. Reprezentační univerzál odehrál v tie-breaku skoro všechny útoky sám a prostřílel Ostravě cestu do finále. Po výhře 3:2 v rozhodujícím utkání i v celé sérii budou Ostravané hrát o titul s Českými Budějovicemi.

V závěru jste si pořádně zahrál, co říkáte?
Je pravda, že v pátém setu jsem tak osmdesát procent nahrávek dostal já, ale předtím mě většinu zápasu nahrávač šetřil. Když už jsme věděli, že boj spěje do tie-breaku, smečovali jiní. Na mě došlo v závěru, nahrávač mi věřil a udělal dobře, protože se mi zadařilo.

Takže si vás na rozhodující set připravoval?
Svým způsobem ano, v závěru čtvrtého setu jsem nedostal ani jednu nahrávku. Máme to tak postavené, koncovky zápasů zkrátka leží na mně.

 A zdá se, že vám to vyhovuje.
Stres mi nevadí, rozhodně nemám strach. Možná mě ta zodpovědnost ještě víc vyburcuje; vím, že to na mě leží a že míč musím složit.

V koncovce pátého setu vás domácí zablokovali a srovnali na 13:13. Přesto hned další nahrávka mířila zase na vás, čekal jste to?
Počítal jsem s tím. Předtím jsem bohužel udělal chybu, že jsem smečoval do bloku, ale nezbývalo mi, než ji napravit. V tie-breakovém systému už jiná možnost není. Naštěstí to vyšlo.

Soupeř jistě věděl, že půjdou nahrávky na vás, přesto vás nedokázal zastavit...
Byli tam většinou dvojblokem, jednou mě libero Polanský chytil v poli, ale už jsem hrál na doraz. Byl to ten maximální extrém, kdy dojde na enormní nasazení a obrovskou bojovnost, se kterou člověk hraje v pátý set. A není to moje zásluha, že jsem smečoval a skládal, ale všech kluků kolem. A hlavně našich fanoušků, kteří obstarali výtečnou atmosféru a do téhle bojové nálady nás dostali. Dvakrát za námi cestovali přes celou republiku a patří jim obrovský dík. Kdyby se nedej bože prohrálo, tak bychom museli jít domů kanálama. To bychom těm lidem nemohli udělat.

David Konečný, OstravaPáté semifinále mělo překotný vývoj. Dva sety jste vyhráli, pak vás Kladno dvakrát převálcovalo a rozhodl až tie-break. Jak utkání hodnotíte?
Začátek zápasu byl ze strany domácích nervózní. Dostali se pod tlak a dělali nevynucené chyby, jakoby měli trošku strach. Bohužel pak se to v dalších dvou setech přeneslo i na nás. V tie-breaku to zase padlo na Kladenské. Nehráli tak jak uplynulé dva sety, chybovali a my jsme je ubránili, zatlačili jsme je podáním a bylo rozhodnuto.

Po utkání jste na ploše otevírali šampaňské. Není to předčasné? Rozhodující bitva je teprve před vámi...
Překročili jsme původní cíl, který jsme si dávali před začátkem sezony. Finále je obrovský úspěch, nikdo od nás předem nic velkého nečkal a my jsme se dostali po základní části na třetí místo, a teď jsme dokonce ve finále.

Věříte, že teď už můžete dosáhnout až na titul?
Věříme si, jinak bychom to ani nemuseli hrát. Teď už musíme mít jen ty nejvyšší cíle.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž