Karabec: Věděl jsem, že do Zlína se vrátím

Zlín - Boloňa, Ferrara, Tarent, Lamezia, Agnone, Ancona, Schio, Castellana Grote. Toto není seznam italských měst vhodných na příjemnou dovolenou, i když vám to tak na prvním pohled může připadat. Jsou to místa, v nichž během desetiletého angažmá na Apeninském poloostrově působil volejbalista Petr Karabec.

Z výčtu je jasné, že v tuzemské extralize nebude v nové sezoně působit zkušenější hráč. Na sedmatřicetiletého univerzála spoléhá Fatra Zlín. Bývalý reprezentant se do rodného klubu vrací po třinácti letech.

"Co se změnilo? Tehdejší mladí a nadějní jsou teď poloveteráni," pousmál se Karabec. "Asistenta trenéra Dostála jsem zažil, s koučem Mackem jsme se minuli. Během tří let, co jsem ve Zlíně hrál, působil ve Španělsku."

Dohodli jste se s klubem rychle?
Bylo to plánované dlouhodobě. Už před několika lety jsem věděl, že do Zlína se vrátím. Zájem měly obě strany.

V jaké náladě se vracíte?
Bohužel vinou zranění ne v takové, jak jsem si představoval. Zápasové nasazení se bude odvíjet od mého zdravotního stavu.

V Itálii jste skončil kvůli zdravotním problémům už před rokem. Podstoupil jste operaci kolena, měl jste vážně vykloubený kotník. Jak jste na tom se zdravím?
Byla to dvě zranění těsně za sebou, ale lepší se to.

Musíte být na palubovce opatrnější?
Záleží na tom, jak mě to zrovna omezuje. Není to pořád stejné. Někdy třeba špatně šlápnu a omezuje mě to víc než jindy. Ale v zápase do toho jdu naplno.

Nezakazovali vám lékaři po operaci volejbal?
Varovali mě, že jde o to, abych chodil.

Takže hrajete proti jejich vůli?
To v žádném případě.

Na rozehrání jste zvolil první ligu, působil jste v Praze. Jak to šlo?
Začal jsem hrát koncem října. Bylo to postupné, nejprve jsem to zkoušel jednou týdně. Pomaličku jsem se do toho dostával. Od začátku prosince jsem hrál naplno.

S ČZU Praha jste vybojovali postup do extraligy. Nelákali vás, abyste tam zůstal?
Oni by si přáli, abych tam zůstal. Ale bez ohledu na finance jsem byl rozhodnutý vrátit se do Zlína.

Znamená to, že pražský klub vám nabízel lepší smlouvu?
Neptal jsem se jich na to, ale dokážu si představit, co by mně nabídli.

Kromě hraní byste se ve Zlíně měl podílet také na přípravě týmu. Už máte představu, jak to bude fungovat?
Můžu být hrající asistent, ale na hřišti budu jenom hráč. Povedu tréninky, na nichž se nebudu připravovat jako hráč. Chci to nějak oživit, dát do toho něco z jiného pohledu, využít zkušenosti z Itálie. Chci změnit způsob tréninku.

V Itálii jste prožil dlouhých deset let. Na co budete nejraději vzpomínat?
Dobře se vzpomíná na vítězství, dobré sezony a dobré kluby. Cením si toho, že jsem tři roky působil v soutěži A1. Bylo to v době omezeného počtu cizinců, nebylo jednoduché tam uspět. Vážím si také vítězství s Tarentem v soutěži A2.

V posledních letech jste působil v A2. Zkuste ji srovnat s českou extraligou.
Myslím si, že A2 je daleko tvrdší. Nějaké zápasy v Česku by byly srovnatelné, ale v A2 se jde do každého zápasu naplno. Některá utkání, která jsem viděl tady, byla mizerná. Tam se to vidí málokdy.

A co jste si odnesl ze života?
Změnil jsem svůj jídelníček na italskou kuchyni. Ale když jsem se vrátil, tak přece jenom občas zvítězí stará česká kuchyně.

ZASE DOMA. Sedmatřicetiletý volejbalový univerzál Petr Karabec se po třinácti letech vrátil do rodného Zlína. Ve Fatře bude hrát a zároveň se podílet na přípravě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž