ČESKÁ RADOST. V klubku volejbalistů slaví (zleva) Jiří Král, David Konečný,

ČESKÁ RADOST. V klubku volejbalistů slaví (zleva) Jiří Král, David Konečný, Ondřej Hudeček a Jan Štokr. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Probudili jsme se a měli postup, pousmál se český volejbalista Král

  • 1
V téhle kvalifikaci o mistrovství Evropy vychází českým volejbalistům snad úplně všechno. V pěti duelech ztratili jen jeden set a jejich soupeři se navzájem "vystříleli". Postupovou radost přinesla svěřencům Stewarta Bernarda porážka Chorvatů s Rakouskem. Tým to zjistil hned po obědě a následném spánku, prozradil blokař Jiří Král.

"Dozvěděli jsme se to na svačině," svěřil se jedenatřicetiletý hráč francouzského Beauvais po české výhře 3:0 nad Makedonií. "Když jsme se probudili po siestě, už jsme tušili, že tam na 99 procent jsme."

Jirko, hrozilo, že byste při jistotě postupu mohli mít proti Makedoncům problém s koncentrací?
Nevypadalo, že by to tak bylo. Ale ten problém tam být mohl. Jenže my tu jistotu proměnili v naší výhodu a naopak jsme zahráli velice uvolněně.

Před zápasem jste se chtěli soustředit na makedonský servis, nakonec jste právě podáním soupeře ničili vy, že?
Určitě jsme si servisem hodně pomohli, všichni. Nemuseli jsme ani dát nějakej megatvrdej servis, abychom je odtlačili od sítě.

Bylo tedy znát, že soupeři chybělo libero Darko Angelovski a že na jeho pozici musel zaskočit smečař Alexandar Ljaftov?
Asi to bylo znát.

Z vydařeného servisu pak vyplývaly i úspěšné české bloky?
Určitě. Jakmile měli Makedonci přihráno na čtyři metry, museli hrát vysoké míče do kůlu. A to se dá mnohem jednodušeji zablokovat, samozřejmě.

Už v pátek jste si pochvalovali fanoušky, po sobotě to asi nebude jiné...
Bylo to ještě lepší. Atmosféra byla bezvadná, co víc si přát? Skvělé. Proto jsme rád, že jsme podali pěkný výkon. Snad se i lidi bavili stejně, jako jsme se bavili my.

Podle toho, jak znáte trenéra, odhadnete už, zda za rozhodnutého stavu pošle současné náhradníky, anebo znovu nasadí pomyslnou první šestku?
Nevím, asi ho natolik neznám. To nedokážu říct. Ale myslím si, že prostřídání provede. Určitě by si to kluci zasloužili. Makali celý léto stejně jako my. Doufám, že si zahrají všichni.

Máte teď čas naplánovat na neděli oslavu. Jaká bude?
Přiznám se, že spíš budeme mít myšlenky na odjezd. Spousta kluků musí být už v týdnu v klubu. Honza Štokr musí být už v úterý na tréninku. Takže se rozloučíme, možná dáme nějakou společnou večeři a mizíme. Žádné velké oslavy nebudou. Bohužel. Takový je ale život, nežijeme jenom nároďákem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž