Miroslav Sládeček (12) a Radek Mach z Českých Budějovic se marně pokoušejí blokovat smeč Marka Tomáše ze Zlína

Miroslav Sládeček (12) a Radek Mach z Českých Budějovic se marně pokoušejí blokovat smeč Marka Tomáše ze Zlína | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Jihočechům chybí do semifinále jeden krok. Ale hotel ve Zlíně ještě neruší

  • 0
Ve čtvrtfinále extraligy mužů vedou českobudějovičtí volejbalisté v sérii na tři výhry nad Zlínem 2:0. Ve čtvrtek budou hrát venku o postup. A nikdo se nepodiví, pokud nastoupí ještě v pátek do zápasu číslo čtyři.

Ve Zlíně zůstává objednaný hotel pro Jihostroj a všechno směřuje k další přípravě na těžké zápasy. Doma se totiž Českobudějovičtí nadřeli. Soupeř potvrdil zlepšení z poslední doby. Po základní části skončil hned za čtvrtými Jihočechy a ze třiceti utkání jich prohrál jen o tři více než obhájce titulu.

Jedna věc ale může Jihočechy těšit, jejich výkon se zápas od zápasu zlepšuje. Nejprve zvítězil 3:2, potom 3:1.

Trenér domácích Petr Brom chtěl po prvním utkání série, aby hráči zlepšili servis a polepšili se na příjmu. "A myslím, že se to povedlo," dodal po zápase.

"Udělali jsme méně chyb, co se týče servisů. A hlavně jsme ustáli znovu velice dobrý servis Zlína." Pak už se domácím útočilo lépe. Bromův tým měl i pevnější obranu.

Mohl ho mrzet druhý set, kdy Jihostroj dotáhl ztrátu 11:17 na 18:18, ale v závěru neproměnil třetí setbol a sadu získal čtyřmi body v řadě moravský celek.

"Nezopakovali jsme výkon z prvního zápasu," hodnotil výkon Fatry Zlín její manažer a trenér Roman Macek po druhém utkání. "Domácí dávali větším počtem hráčů kvalitní servis a dostávali nás pod tlak." Proto si jeho svěřenci hůř přihrávali.

"Nevyšla nám koncepce útoku středem, kde úplně vázla souhra nahrávače se středovými hráči." Krajní útočníci hráli obstojně, řekl dále.

Z hostů na sebe upozornil Marek Tomáš. Zkušený smečař dostával nahrávky v nejtěžších chvílích pro hosty. "Výkon Tomáše mě nadchl," řekl Macek.

Hostujícího kouče zklamala souhra středových hráčů s nahrávačem. "To bylo rozhodující. Vedle toho jsme naivně blokovali," dodal. "Takže zklamáním je i obrana na síti."

"U nás hru držel Čajan," usoudil Brom. "Nenápadně, ale dobře hrál i Habada," dodal ještě. Ale mohlo se hodnotit více dobrých výkonů. Pochop sice střídal, ale když byl na hřišti, byl stále velmi platným hráčem.

Motys se něco v sezoně naútočí. A dostává míč v nejkritičtějších momentech svého mužstva. I hosté mají v sérii silné hráče. Dobré momenty měl v útoku třeba Krba.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž