Itálie uvidí bitvu Baránek vs. Karabec

Zlín - Předposlední kolo první části italské volejbalové ligy A2, které se bude hrát 19. prosince, zdánlivě nemůže českému fanouškovi nic nabídnout. Jenže první dojem nenápadně klame. Dojde totiž k zajímavé konfrontaci. Proti sobě se poprvé v historii postaví dvěmužstva, která mají v sestavě bývalé hráče zlínské Fatry.

Tým Conad Forli se smečařem Kamilem Baránkem nastoupí proti celku Samia Schio, který bude spoléhat na univerzála Petra Karabce.

Jedenadvacetiletý smečař Baránek se chystá na první sezonu v Itálii. Člen širšího reprezentačního kádru odchází do regionu Emilia Romanga, do desátého týmu loňské sezony.

Přestup zprostředkovala bývalá opora Fatry Zdeněk Kaláb, který působí jako Baránkův agent. "Záleží jenom na něm, ale určitě má velké šance. Italové ho nekupovali na lavičku," poznamenal Kaláb.

Baránek se do Itálie pochopitelně těší. Věří, že liga A2 pro něj bude odrazovým můstkem do nejvyšší soutěže. "Je mi jasné, že na mě budou kladeny velké požadavky, ale doufám, že se prosadím," konstatoval Baránek, který už se začíná učit italsky. "Zkouším to."

Příprava ve Forli startuje už v neděli, ale český reprezentant se k týmu připojí později. Nominaci na kvalifikaci mistrovství Evropy nemá jistou, přesto ho čekají soustředění národního týmu.

"Příprava v reprezentaci určitě bude kvalitní, ale v úvodu sezony mi asi bude chybět souhra s novými spoluhráči," tuší.

Čtyřiatřicetiletý Karabec italské palubovky důvěrně zná. Na Apeninách působí od roku 1996. Schio, jež obhajuje osmé místo, se stane už jeho sedmým italským domovem.

"Zase se posunu na sever. Schio leží kousek od Vicenzy," poznamenal Karabec. Zkušený univerzál vloni působil v Anconě. Byl tahounem mužstva, pouze dva volejbalisté uhráli během základní části víc bodů.

Tým přesto sestoupil. V soutěži nakonec zůstal, protože jiná mužstva se kvůli nedostatku financí odhlásila. Karabec původně počítal s tím, že v Anconě zůstane, nakonec odešel do Schia, kde nahradí dalšího Čecha Jakuba Novotného. Reprezentant odešel do řeckého Panathinaikosu Atény.

"Ancona vyměnila trenéra a poohlédla se po mladším a levnějším hráči,“ poznamenal Karabec, o kterého byl zájem také ve Španělsku.

"Když jsem podepisoval smlouvu se Schiem, situace vypadala lépe. Ale mezitím odešli blokař a smečař, takže mám trochu smíšené pocity. Snad se to zlepší," doufá.

Zlínský ochovanec pomalu přemýšlí o své další budoucnosti, proto začne studovat trenérskou školu. V Anconě by ji měl kousek od domu, teď musí dojíždět do Padovy. "Žádná dlouhá cesta mě nečeká, je to zhruba šedesát kilometrů," podotkl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž