Antonín Lébl

Antonín Lébl | foto: ČTK

Česko možná uvidí volejbalové ME

Praha - Česká republika bude společně s Rakouskem společnou kandidaturou usilovat o pořadatelství mistrovství Evropy mužů ve volejbale. To se uskuteční v roce 2011. V pátek dopoledne své úsilí stvrdili zástupci obou volejbalových svazů podpisem smlouvy. O evropský šampionát usilují ještě Francie, Dánsko a Maďarsko.

Oba svazy v pátek podepsaly smlouvu o společné kandidatuře a v sobotu o ní hodlají informovat správní radu evropské volejbalové konfederace CEV, která v těchto dnech zasedá v Praze.

„Jsme přesvědčeni, že právě Česko je tím pravým partnerem pro společnou kandidaturu,“ řekl výkonný prezident rakouského volejbalového svazu Peter Kleinmann.

„Protože s návrhem na uspořádání ME přišlo Rakousko, případné finále by se hrálo právě tam,“ sdělil předseda Českého volejbalového svazu Antonín Lébl. Stejně jako semifinálové duely. Na Českou republiku by pak připadly dvě vylučovací skupiny a následná „play-off“ skupina.

Šance pro společné uspořádání mistrovství Evropy umocňuje fakt, že rakouská struktura, která má v Evropě silný vliv, je sportu nakloněna až nezvykle pozitivně. „Náš kancléř Alfred Gusenbauer je totiž zároveň ministrem sportu,“ vysvětlil Kleinmann.

A v jakých českých městech se bude hrát? Jistá je zatím jen Praha. „Druhé město ještě zvažujeme. Rozhodujeme se mezi Libercem, Brnem a Ostravou,“ podotkl Lébl.

Rakousko i Česko naposledy pořádaly ME volejbalistů samostatně, v roce 1999 ve Vídni i o dva roky později v Ostravě postoupil český výběr do semifinále a pokaždé obsadil čtvrté místo. Ve dvou zemích se mužské mistrovství Evropy zatím konalo pouze v roce 2005, kdy se hrálo v Itálii a v metropoli tehdejší SČH Bělehradu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž