Americké volejbalistky vyrovnaly rekord

Phuket - Nejlepší plážové volejbalistky posledních let Kerri Walshová a Misty Mayová-Treanorová z USA triumfovaly na turnaji v thajském Phuketu. Vyrovnaly tak rekord v počtu vítězství v sérii Světového poháru. Na kontě mají stejně jako legendární dvojice Adriana Beharová a Shelda Bedeová třicet jedna vítězství.

Sehrané Američanky, trojnásobné mistryně světa a olympijské vítězky z Atén, však k dosažení této mety potřebovaly výrazně méně startů.

Turnaj v Phuketu byl jejich teprve pětapadesátým, zatímco bývalé brazilské královny 31. titulu dosáhly při svém osmdesátém  sedmém startu. Bylo to před třemi lety v Miláně.

Walshová a Mayová prošly turnajem v Phuketu bez zaváhání včetně finále proti krajankám Nicole Branaghové s Elaine Youngsovou. Celou sezonou propluly s úctyhodnou bilancí jediné prohry z padesáti čtyř zápasů. I když startovaly jen na osmi turnajích, sedmkrát odjely se zlatými medailemi. Jen na grandslamu v norském Stavangeru skončily třetí.

České beachvolejbalistky v Thajsku nestartovaly, olympijská sezona začne na konci března v australském Adelaide. Páry budou mít šanci bojovat o body ještě na třinácti turnajích, uzávěrka je 20. července.

O účast v Pekingu se pokusí i Hana Klapalová s Terezou Petrovou.

Výsledky:
Finále:
Walshová, Mayová-Treanorová (1-USA) - Branaghová, Youngsová (4-USA) 2:1 (18, -16, 13).
O 3. místo: Ťia Tchien, Ťie Wang (2-Čína) - Brinková, Abelerová-Jurichová (14-Něm.) 2:0 (18, 15),
Semifinále: Branaghová, Youngsová - Ťia Tchien, Ťie Wang 2:0 (17, 17), Walshová-Mayová-Treanorová - Brinková, Abelerová-Jurichová 2:0 (17, 16).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž