Ženskou dvouhru vyhrála Šarapovová

  • 16
Londýn - Třetího vítězství na Wimbledonu v řadě už americká tenistka Serena Williamsová nedosáhla. Dvakrát za sebou sice v Londýně triumfovala, ve finále letošního ročníku však nejvýše nasazená hráčka podlehla teprve sedmnáctileté Marii Šarapovové z Ruska. Ta zvítězila hladce ve dvou setech a raduje se z prvního triumfu na granslamovém turnaji.

"Maria odehrála opravdu výborný zápas. Gratuluji k tvému prvnímu grandslamu," řekla Serena Williamsová.

Šarapovová prolomila hned druhé podání a ujala se vedení 3:1. V prvním setu pak už Američanku k ničemu nepustila a po čtvrtém setbolu se ujala vedení 1:0.

Williamsová měla i nadále problémy vyrovnat se s tvrdými údery Šarapovové od základní čáry. Jedna zvlášť jedovatá rána dokonce Američanku trefila do nosu.

Serena pak v sílícím větru, který oběma tenistkám hru znepříjemňoval, zabojovala a ujala se vedení 4:2. Šarapovová ale znovu udeřila, svou ztrátu smazala a v desáté hře proměnila druhý mečbol. Po posledním úderu se blonďatá tenistka sesula na kolena a se slzami v očích vstřebávala první dojmy.

"Chtěla bych tu trofej rozkrájet a dát kus každému, celému hledišti," uvedla dojatá Ruska. "Děkuju za krásný zápas a je mi líto, ale dneska jsem musela vyhrát."

Sedmnáctiletá kráska svým triumfem prodloužila nadvládu nastupující generace ruských hráček na grandslamových turnajích. Před necelým měsícem triumfovala na French Open Anastasia Myskinová, která se stala první Ruskou, která kdy některý ze čtveřice prestižních podniků vyhrála.

Ve Wimbledonu se Šarapovová stala druhou nejmladší vítězkou v profesionální historii tenisu. V mladším věku na londýnské trávě dokázala triumfovat jen Martina Hingisová, které bylo v roce 1997, kdy ve finále porazila Janu Novotnou, šestnáct let.

Zároveň je Šarapovová první neamerickou wimbledonskou šampionkou od roku 1998. Tehdy se vytouženého titulu dočkala Novotná.

Šarapovová (13-Rus.) - S. Williamsová (1-USA) 6:1, 6:4
Statistika utkání:
Esa:
2:3. Dvojchyby: 4:1. Nevynucené chyby: 11:10. Úspěšnost prvního podání: 61 procent - 61 procent. Získané brejky: 4 z 10 - 1 z 6. Celkem vítězné míče: 65:53. Čas: 73 minut.

Dvouhra mužů

Souboj prvního nasazeného s druhým, to bude finále mužské dvouhry na Wimbledonu. V něm se utkají švýcarský tenista Roger Federer a americký hráč Andy Roddick. Federer v semifinále vyřadil Sebastiena Grosjeana z Francie ve třech setech, Roddick v utkání proti Mariu Ančičovi musel odehrát o sadu víc.

Federer si zahraje finále Wimbledonu podruhé za sebou. Obhájce loňského titulu porazil v semifinále Sebastiena Grosjeana z Francie po setech 6:2, 6:3 a 7:6.

Semifinálové utkání bylo v pátek přerušeno kvůli dešti za stavu 4:3 ve třetím setu pro Federera. Světová jednička pak utkání dotáhla do vítězného konce v tie-breaku, i když v něm prohrávala již 0:4.

"Docela jsem si oddechl. Není moc příjemné přerušit zápas v takovém momentu. Nikdy nevíte, co se přes noc stane," usmíval se obhájce loňského prvenství po dnešní dohrávce, která trvala necelou půlhodinu.

Druhým semifinalistou Wimbledonu se stal podle papírových předpokladů Andy Roddick. Druhý nasazený Američan nedovolil Mariu Ančičovi další překvapení a chorvatského tenistu, který ve čtvrtfinále zmařil naděje britského favorita Tima Henmana, ve čtyřech setech vyřadil.

Čtyřhra žen

Martina Navrátilová svou sbírku wimbledonských titulů nerozšíří. Sedmačtyřicetiletá česká rodačka, jež letos několikrát zopakovala, že tato sezona bude její definitivně poslední, ztroskotala v semifinále čtyřhry se svou americkou partnerkou Lisou Raymondovou.

Třetí nasazená dvojice, která se chystá i na olympijské hry do Atén, prohrála s Liesel Huberovou a Ai Sugijamaovou vyrovnaný duel 6:7 a 5:7.  Ze smíšené čtyřhry vypadla Navrátilová spolu s Leanderem Paesem už v pátek.

Dvouhra - semifinále:
Roddick (2-USA) - Ančič (Chor.) 6:4, 4:6, 7:5, 7:5
Federer (1-Švýc.) - Grosjean (10-Fr.) 6:2, 6:3, 7:6 (8:6).
Čtyřhra - semifinále:
Knowle, Zimonjič (16-Rak./SČH) - Knowles, Nestor (5- Bah./Kan.) 6:2, 3:6, 6:3, 6:7 (7:9), 6:3
Björkman, Woodbridge (1-Švéd./Austr.) - Arthurs, Hanley (7-Austr.) 7:5, 7:5, 7:6(7:4)
Ženy:
Dvouhra - finále:
Šarapovová (13-Rus.) - S. Williamsová (1-USA) 6:1, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Huberová, Sugijamaová (5-JAR/Jap.) - Navrátilová, Raymondová (3-USA) 7:6 (7:4), 7:5.  
Blacková, Stubbsová (6-Zim./Austr.) - Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) 7:6 (9:7), 4:6, 6:4
Smíšená čtyřhra:
Čtvrtfinále:

W. Black, Blacková (6-Zim.) - Schüttler, Schettová (Něm./Rak.) 6:4, 7:6 (7:4).
Semifinále:
Woodbridge, Moliková (8-Austr.) - Hanley, Sugijamaová (5-Austr./Jap.) 6:4, 7:6 (7:3). 
Juniorky:
Čtyřhra - semifinále.

Erakovicová, Niculescuová (4-Niz./Rum.) - Chvojková, Vaidišová (2-ČR) 6:4, 7:6 (9:7)

Ruska Maria Šarapovová podává během finále Wimbledonu.

Ruská tenistka Maria Šarapovová.

Ruská tenistka Maria Šarapovová se raduje z podařeného míčku

Serena Williamsová

Serena Williamsová odvrací během finále Wimbledonu

Maria Šarapovová se raduje z vítězství na Wimbledonu

Ruská tenistka Maria Šarapovová s trofejí pro vítězku Wimbledonu

Mario Ančič se bojuje o finále Wimbledonu, jeho soupeřem je Andy Roddick.

První finalista. Roger Federer porazil v semifinále Sebastiena Grosjeana.

Andy Roddick returnuje v zápase s Mariem Ančičem.

, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga