Zakopalová si zahraje finále ve Viňa del Mar

  • 3
Costa do Sauipe - Česká tenistka Klára Zakopalová si zahraje ve finále turnaje v chilském Viňa del Mar. V semifinále přehrála Ukrajinku Marii Korytcevovou 6:2, 7:5. O třetí titul v kariéře se v neděli utká s nejvýše nasazenou Flavií Pennettaovou z Itálie.

Viňa del Mar

V prvním setu semifinálového utkání měla Zakopalová navrch především díky
výrazně lepšímu využívání brejkbolů. Proměnila všechny tři šance, zatímco
její soupeřka pouze jedinou z osmi.

Druhý set pětadvacetiletá Češka rozehrála výborně a za stavu 5:2 podávala na vítězství v zápase, ale tuto šanci ani další příležitost v desáté hře nevyužila a dovolila soupeřce vyrovnat. Pak však osmá nasazená hráčka Ukrajince znovu sebrala servis a po 93 minutách přece jen dotáhla zápas do vítězného konce.

Finále turnaje WTA si zahraje Zakopalová po třech letech. Naposledy se jí takto dařilo v roce 2005, kdy v Hertogenboschi a Portoroži získala dva tituly na elitních podnicích. Další k nim může přidat v neděli na antukovém turnaji s dotací 200.000 dolarů.

V cestě jí bude stát Pennettaová, která v semifinále za pouhých 53 minut přehrála jednoznačně 6:2 a 6:0 čtvrtou nasazenou Pauline Parmentierovou z Francie. Svou vrstevnici Zakopalová porazila jen jednou ze čtyř vzájemných zápasů, při posledním měření sil v roce 2005.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Pennettaová (1-It.) - Kanepiová (7-Est.) 6:3, 6:3
Parmentierová (4-Fr.) - Müllerová (5-Něm.) 7:5, 6:4

Dvouhra - semifinále:
Zakopalová (8-ČR) - Korytcevová (Ukr.) 6:2, 7:5.
Pennettaová (1-It.) - Parmentierová (4-Fr.) 6:2, 6:0

Costa do Sauipe

Pro přemožitele českého tenisty Iva Mináře Fabia Fogniniho skončilo semifinále turnaje v brazilském Costa do Sauipe debaklem. Italský tenista nedokázal vzdorovat druhému nasazenému Nicolasi Almagrovi ze Španělska, který mu během 54 minut povolil získat jen dvě hry.

Ve finále se Almagro utká s vítězem zápasu mezi svým krajanem Carlosem Moyou a Ekvádorcem Nicolasem Lapenttim.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Moya (1-Šp.) - Hernandez (Šp.) 6:3, 3:6, 7:5
Almagro (2-Šp.) - Volandri (5-It.) 7:5, 2:6, 6:1
Lapentti (Ekv.) - Schwank (Arg.) 1:6, 6:4, 7:6 (7:4)

Dvouhra - semifinále:
Almagro (2-Šp.) - Fognini (It.) 6:1, 6:1.

Delray Beach

Japonský tenista Kei Nišikori se na turnaji v americkém Delray Beach probil z kvalifikace až do finále. Osmnáctiletý hráč třetí světové stovky, který před tímto turnajem odehrál jen osm zápasů na okruhu ATP, v semifinále ve třech setech porazil třetího nasazeného Sama Querreyho.

O titul se při první finálové účasti v kariéře utká s dalším domácím hráčem - Jamesem Blakem, nebo Robbym Gineprim. Nišikori dnes sice prohrál první set 4:6, ale v další sadě povolil soupeři jen dvě hry a rozhodující tie-break získal v dramatické koncovce v poměru 9:7.

Díky tomu si už zajistil minimálně 37.350 z celkové dotace 411.000 dolarů, letos přitom na tenisových kurtech zatím vydělal jen dva a půl tisíce.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Blake (1-USA) - Kunicyn (Rus.) 6:2, 6:4
Ginepri (USA) - Fish (8-USA) 6:1, 4:6, 6:4

Dvouhra - semifinále:
Nišikori (Jap.) - Querrey (3-USA) 4:6, 6:2, 7:6 (9:7).

Marseille

Čtvrtý nasazený britský tenista Andy Murray a nenasazený Chorvat Mario Ančič dnes postoupili do finále turnaje v Marseille. Murray ve francouzském přístavním městě zarmoutil domácí fanoušky, když hladce dvakrát 6:2 porazil turnajovou osmičku Paula-Henriho Mathieua.

Brit vyhrál polovinu míčů při soupeřově servisu, to byl klíč k úspěchu. "Můj return byl neuvěřitelný. Doufám, že to vydrží do zítřka," řekl tenista, který bude o svůj druhý letošní titul bojovat s Ančičem.

Třiadvacetiletý Chorvat si zahraje finále hned při prvním letošním startu na turnaji ATP. Někdejší sedmý hráč světa, který loni půl roku nehrál kvůli mononukleóze, porazil 6:4 a 6:2 Marcose Baghdatise z Kypru. Momentálně až 135. hráč světového žebříčku si o titul zahraje poprvé od října 2006, kdy vyhrál turnaj v Petrohradu.

Do finále čtyřhry postoupili čeští tenisté Martin Damm a Pavel Vízner, kteří porazili nejvýše nasazenou švédsko-rakouskou dvojici Simon Aspelin, Julian Knowle.

Dvouhra - semifinále:

A. Murray (4-Brit.) - Mathieu (Fr.) 6:2, 6:2
Ančič (Chorv.) - Baghdatis (6-Kypr) 6:4, 6:2

Čtyřhra - semifinále:
Damm, Vízner (3-ČR) - Aspelin, Knowle (1-Švéd./Rak.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:8.

Antverpy

Domácí favoritka Justine Heninová podle očekávání postoupila do finále turnaje v Antverpách. V dnešním zápase se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace, k tomu však belgická tenistka potřebovala tři sety.

V úvodní sadě měla světová jednička jen devětatřicetiprocentní úspěšnost prvního podání a set hladce 6:2 vyhrála až 94. hráčka světového žebříčku. V druhé sadě sice Heninová nepodávala o moc lépe, ale odvrátila všech sedm brejkbolů a výhrou 6:3 si vynutila pokračování zápasu. V třetí sadě se pak konečně na servisu našla, znovu vyhrála 6:3 a po více než dvou hodinách postoupila.

O titul na turnaji s dotací 600.000 dolarů se Heninová utká s Knappovou, která ve druhém semifinále porazila 6:4 a 7:6 turnajovou devítku Číňanku Li Na. S dvacetiletou tenistkou z Apeninského poloostrova ještě Heninová nikdy nehrála.

Do prvního letošního finále postoupila ve čtyřhře česká tenistka Květa Peschkeová. V dnešním semifinále společně s Japonkou Ai Sugijamaovou porazily jednoznačně dvakrát 6:1 ukrajinské sesterské duo Katerynu a Aljonu Bondarenkovy, vítězky letošního Australian Open. Ve finále čeká česko-japonský pár nejvýše nasazená zimbabwsko-americká dvojice Cara Blacková, Liezel Huberová.

Dvouhra - semifinále:
Heninová (1-Belg.) - Bacsinszká (Švýc.) 2:6, 6:3, 6:3
Knappová (It.) - Li Na (9-Čína) 6:4, 7:6 (7:5)

Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová, Sugijamaová (2-ČR/Jap.) - K. Bondarenková, A. Bondarenková (3-Ukr.) 6:1, 6:1.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga