Novák a Philippoussis

Novák a Philippoussis - Jiří Novák (vlevo) gratuluje po finále v Šanghaji svému přemožiteli Marku Philippoussisovi. | foto: AFP

Za Česko se Novák roztrhá, ne tak za sebe

  • 3
Prostějov - Z prostějovského domu se ozýval dětský křik a jekot. „To ta naše smečka zase řádí,“ vysvětloval tenista Jiří Novák a hledal ticho ve vedlejším pokoji. Den předtím prohrál ve Vídni dvouhru i čtyřhru. „Po hodech občas přijde půst,“ prohodil.

Předtím se mu povedlo asijské turné, zazářil v daviscupové baráži proti Thajsku. „Že v Davis Cupu neztratím ani set, to nikdo nečekal, ani já sám,“ vyzdvihl. Nádavkem přidal postup do finále v Šanghaji.

Bydlel tam ve stejném hotelu a večeřel ve stejné restauraci jako loni při Turnaji mistrů. Letos se turnaj osmi nejlepších uskuteční v americkém Houstonu, ale asi bez Nováka. Z osmnáctého místa ztrácí 116 bodů na poslední postupovou příčku.

Čekají ještě turnaje v Basileji, Madridu, Paříži. Jedině kdyby tu Novák exceloval, vzkřísil by pohasínající naději. „Dveře mi ještě úplně nezabouchli,“ řekl. „Ale spíš jsem pesimista. Loni jsem měl touhle dobou daleko víc bodů.“

Proč jich je letos méně? Doléhá na něj 28 let věku? Je úderově horší? „Ne, je lepší! Jirka má nejlepší základní údery na světě,“ oponoval jeho kouč Jan Kukal. „Potřeboval by prudší servis a méně opatrnosti při přechodu na síť,“ nastínil na US Open daviscupový kapitán Cyril Suk.

Jenže znáte to rčení: starého psa novým kouskům nenaučíš. „Nezměním najednou od základu svůj styl. To by mohlo vést k totálnímu kolapsu,“ řekl Novák. Nebude ani servírovat rychlostí 230 kilometrů za hodinu jako Roddick. „Jde o švih. Už ho nezlepším. Ale Agassi podává jako já a je druhý na světě.“

V porovnání s minulým rokem ztratil nejvíc bodů na grandslamech a v elitní Sérii šampionů. Osmifinále bylo na této úrovni jeho maximem. „Zato mám titul z Gstaadu,“ připomněl.

Podle Kukala sehrála letos klíčovou roli psychika. „Jirka na začátku sezony nevěřil, že postup do Masters zopakuje. Zdálo se mu to nereálné. Neměl plný tah na bránu.“ Novák oponuje, že rok 2003 začal v úžasné psychické pohodě, umocněné neporazitelností na Hopmanově poháru smíšených družstev.

Ani v další týmové soutěži, Davisově poháru, v sezoně neprohrál. Je suverénní českou jedničkou. „Jakmile hraje za svoji zemi, pokaždé úžasně zabojuje. Zato když hraje za sebe, tolik se nekousne. Nejde do křečí,“ poukázal Kukal. „Ti kluci z absolutní turnajové špičky jsou blázni. Zato Jirka je normální člověk se čtyřmi dětmi,“ dodal.

Novák v roce 2002 Novák v roce 2003

Body celkem: 467

Body k 8. říjnu: 242

Nejlepší turnaje: Australian Open (G) - semifinále (90 bodů) Madrid (M) - finále (70) Toronto (M) - semifinále (45) Řím (M) - semifinále (45) Vídeň (IG) - finále (35)

Nejlepší turnaje: Dubai (IG) - finále (42) Gstaad (I) - vítězství (35) Roland Garros (G) - 4. kolo (30) Šanghaj (I) - finále (24) Australian Open (G) - 3. kolo (15)

Davis Cup, bilance: 4 vítězství / 2 porážky

Davis Cup, bilance: 5 vítězství / 0 porážek

Výdělky na turnajích: 1 454 130 dolarů

Výdělky na turnajích: 688 365 dolarů


Poznámka: kategorizace turnajů od nejvyšších po nejnižší: G=grandslamy, M=Masters Series, IG=International Gold, I=International


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga