Tým v Davisově poháru posílí dva nováčci

Udžda (Maroko) - Vedle dvojice Tomáš Berdych, Tomáš Zíb nominoval trenér českého týmu v Davisově poháru Cyril Suk do utkání v Maroku dva nováčky Robina Vik a Lukáše Dlouhý. Oba hráči okupují místa na hranici sedmdesátky žebříčku ATP. "Zahrát si Davisův pohár, to je super, i proto trénujeme," řekl Dlouhý.

O tři roky starší Vik málem absolvoval svoji premiéru v soutěži loni na podzim, ale z nominace proti Německu nakonec vypadl. "Z mého hlediska to mrzelo, ale pro tým byla sestava nejlepší řešení a teď jsem rád, že jsem dostal další šanci," uvedl Vik.

O něco překvapivější je nominace Dlouhého, letos vítěze challengeru ve Vratislavi. Momentálně třiasedmdesátému hráči světa pomohla také neúčast české jedničky Radka Štěpánka. "Nečekal jsem to a určitě mě potěšilo, že to přišlo," neotálel Dlouhý a nabídku hned přijal.

Nominaci si vysloužil výrazným zlepšením v minulém roce, v kterém se posunul o 140. míst a v žebříčku poprvé v kariéře skončil ve stovce. "Změnil jsem se nejen tenisově, ale celkově svůj přístup v hlavě. Snažím se brát všechno víc zodpovědně," řekl Dlouhý, kterého od ledna vede stále aktivní hráč čtyřhry Pavel Vízner.

"Je to zkušený hráč, jezdí strašně dlouho po okruhu a myslím, že je lepší mít někoho, kdo byl na špičkové úrovni, kdo tomu rozumí," vysvětlil Dlouhý.

Ještě větší výkonnostní skok se loni povedl Vikovi. Na konci sezony 2004 se krčil v polovině páté stovky žebříčku a uvažoval, že s tenisem praští. Začal ale trénovat s Němcem Davidem Prinosilem a pod "bičem" českého rodáka to dotáhl z 424. až na 62. místo světa. "Hrozně mi pomohl psychicky, to je asi z osmdesáti procent," tvrdí dnes sedmdesátý Vik, letos nejlépe čtvrtfinalista z Dubaje. "S úvodem sezony jsem moc spokojen nebyl, trápila mě achilovka," připomněl tenista.

Dlouhému se vedle výhry na jednom challengeru zatím nedařilo. Na turnajích okruhu ATP vypadl šestkrát v prvním kole, s Víznerem vyhráli čtyřhru v Brazílii. "Nejsem běžec, hraji chytře, využívám předvídavost a snažím se hrát nátlakový celodvorcový tenis," charakterizoval se.

Nervózní z daviscupové atmosféry není. "Zatím ne, možná to teprve přijde, ale nebude to tak horké," předpokládá Dlouhý. Vik mohl využít svých zkušeností z minulého roku, kdy nasál náladu v Liberci. "Už vím, jak to tam funguje, což mi určitě pomohlo," řekl.

Ve čtvrtek je na pořadu losování, které začne ve 14:00 SELČ v tenisovém areálu v Udždě. Český kapitán Cyril Suk s určitostí pošle do dvouher Tomáše Berdycha a druhý hráč vzejde z trojce Vik, Dlouhý a Tomáš Zíb. Češi dnes v klidu trénovali a Vik už měl i své ztracené věci, které mu dovezli dvě hodiny po půlnoci.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga