Tenisty roku jsou Novák a Hrdličková

P r a h a - Zlatého kanára, cenu pro nejlepší tenisty roku si odnesli z úterního slavnostního večera Jiří Novák, jedenačtyřicátý hráč světového žebříčku, a Květoslava Hrdličková, šestačtyřicátá tenistka v pořadí WTA. Novák dostal devadesát hlasů, za ním skončili Vacek se dvěma hlasy a Doseděl s jedním. Hrdličkovou, která letos získala na prémiích téměř sto osmdesát tisíc dolarů, volilo padesát pět hlasujících, třiatřicet hlasů dostala Novotná, Chládková čtyři a jeden Paštiková.

Novák, který letos vydělal tenisem téměř šest set tisíc dolarů, se před vyhlášením ještě střetl v exhibičním zápase s americkým veteránem Johnem McEnroem. "Původně měl být Johnovým soupeřem Carlos Moya, ale asi deset dní před zápasem se pořadatelům omluvil pro zranění a ti oslovili mě," vysvětloval jak jej osud nalosoval proti legendě tohoto sportu.

K uplynulé sezoně se Novák vrací celkem rád. "Jsem spokojen, i když mě trochu mrzí, že jsem letos nevyhrál žádný turnaj." Zlatého kanára však získal suverénně, když jeho jméno scházelo jen na třech hlasovacích lístcích, které vyplňovali funkcionáři, novináři i sponzoři. "Vítězství v anketě mě moc těší. A cíle? Chci se dostat pod třicáté místo na žebříčku," říká a vzpomíná, že letos byl už jen tři místa od třicítky. Nejradši hovoří o turnaji ve Stuttgartu. "Porazil jsem tu i Riose a Mantillu, a postoupil až do semfinále."

Výsledky ankety Zlatý kanár - nejlepší hráč: Jiří Novák (Prostějov), hráčka: Hrdličková (Neridé), postup na žebříčku ATP : Petr Kralert (Sparta) a Denisa Chládková (Olymp Praha), talent roku: Tomáš Berdych (Prostějov) a Petra Cetkovská (Prostějov), nejlepší tenista na vozíčku: Jaroslav Brychta (TC Brno).


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga