Tenistky prohrály po boji s Ruskami

Madrid - České tenistky podlehly v úvodním zápase finálové skupiny Fed Cupu s Ruskem až v závěrečné čtyřhře 1:2. Nejdříve Květoslava Hrdličková v utkání s Jelenou Bovinovou po dvou hodinách a osmnácti minutách využila pátý mečbol a dramatický zápas na madridské antuce vyhrála 3:6, 6:1 a 8:6. Ve druhém zápase přehrála Jelena Dementěvová za dvě hodiny Denisu Chládkovou 6:4, 4:6, 6:1. Ve čtyřhře prohrála Hrdličková a Alena Vašková s ruským párem Lichovcevová, Petrovová 3:6, 2:6. V dalších zápasech si výhry připsaly Belgičanky a Španělky.

Hrdličková - Bovinová 3:6, 6:1, 8:6
Hrdličková začala proti Bovinové, která nastoupila místo zraněné Jeleny Lichovcevové, útočně. Získala brejk, ale výhodu neudržela. Podruhé přišla Hrdličková o podání v šesté hře a už nedokázala odpovědět na riskantní tenis soupeřky, jíž vycházela hra na náhodu.

Druhý set však patřil Hrdličkové. Diktovala tempo výměn, využívala slabšího forhendu a chaotického pohybu Bovinové. Brzy vedla 3:0, pak nechala soupeřce jednu hru a ziskem dalších tří gamů v řadě vyrovnala na 1:1.

I do třetí sady vlétla česká hráčka výborně, vedla 2:0. Bovinové ale znovu vyšla sázka na riskantní tvrdé údery, po nichž často v nekvalitní antuce zůstala jamka. Po pěti ztracených hrách v řadě se zdálo, že je Hrdličková na kolenou. Za stavu 3:5 ale čistou hrou získala podání Bovinové. Při svém servisu se díky dvojchybě sice ocitla dva míče od porážky, ale dokázala vyrovnat na 5:5 a pak zvýšila - 6:5. Jenže pak ji zradilo podání a Ruska vyrovnala. Jenže ani ona nepodávala nejlépe, servis ztratila a Hrdličková vedla 7:6 a při svém podání i 40:0, drama ale ukončila až pátým mečbolem.

"Jestli nevyhraji, tak se snad pověsím na nejbližší strom," říkala si na dvorci. "Byla jsem aktivnější, mám více zkušeností, a proto jsem koncovku lépe zvládla," dodala.

Po vyčerpávajícím boji jen zatnula pěst a dostala od kapitána Jana Šimbery polibek na tvář. "Za stavu 2:5 jsem jí řekl, že to vyhraje. Sice nevěřila, ale dokázala to," uvedl Šimbera.

"Dlouhé zápasy mám nacvičené. Možná dobře, že se nehrál tie-break," smála se hráčka. "Konečně spadla kapka štěstí na mé konto," radovala se vítězka.

Chládková - Dementěvová 4:6, 6:4, 1:6
Chládková nevydržela vysoké tempo. S patnáctou hráčkou světa držela krok v dlouhých výměnách od základní čáry. Dementěvová minimálně kazila a bylo na
české tenistce, aby se snažila zakončovat. V sedmé hře první sady Chládková po sérii nevynucených chyb přišla o podání a Dementěvové jeden brejk k zisku první sady bohatě stačil.

Stejně vyrovnaný scénář měla druhá sada. Dementěvová hrála míče hned po odskoku, ale Chládková se soupeřce v rychlosti i přesnosti vyrovnala. V závěru Češka přidala více pestrosti, soupeřku rozběhala a za stavu 5:4 jí vzala čistou hrou poprvé servis.

Šanci na vítězství ovšem živila jen dva gamy. Od stavu 1:1 prohrála pět her v řadě. Chládková se sice snažila útočit, ale výměny převážně končila nepřesně. "Fyzicky odešla. Nestíhala to tempo udržet," zhodnotil kapitán Jan Šimbera. "První set jí o kousek utekl, ve druhém to dotlačila, ale ve třetím trošku vytuhla," shrnul Šimbera.

"Měla jsem problém s pohybem. Nohy mě chvíli neposlouchaly," přiznala Chládková. "Za stavu 1:4 ve třetím setu jsem propásla dva brejkboly. Uteklo mi to a už jsem neměla na to, abych to otočila."

Hrdličková, Vašková - Lichovcevová, Petrovová 3:6, 2:6
Ve čtyřhře zpočátku všechny aktérky na dvorci ztrácely podání. Jistější a razantnější ruská dvojice se chytla dříve. Hrdličková si ze čtyř servisů v utkání vyhrála jen jeden. "Bylo vidět, že je po dvouhře trochu utahaná," podotkl Šimbera. Vašková při své premiéře ve fedcupovém týmu předvedla několik dobrých prohozů, ale také se potýkala s horším servisem. "Podání rozhodlo. Obě Rusky podávaly tvrději a nám servis nešel," uvedla Vašková. Občas se českému páru povedl úspěšný lob, ale mockrát se k této zbrani nedostal. "Hrály jsme dost v defenzívě a z rychlých míčů se těžko něco takového dělá," krčila rameny Hrdličková.

Šanci měly Hrdličková s Vaškovou, která zaskočila za zraněnou Danielu Bedáňovou, v prvním setu. Vyrovnané gamy ovšem pokaždé skončily nezdarem. "Škoda, že holky nešly v tandemu. Buď zahrála dobře jedna a druhá zkazila nebo obráceně. V deblu to uteče strašně rychle. Rusky ale byly lepší," konstatoval Šimbera.

Další zápasy:
Roli absolutních favoritek finálového turnaje Fed Cupu potvrdily v úvodním zápasu Belgičanky. Proti narychlo povolanému mladému německému výběru se ukázaly být Heninová s Clijstersovou příliš těžkým kalibrem, o čemž svědčí i vítězství 3:0.

Martina Müllerová se na větší vzdor proti wimbledonské finalistce Justine Heninové nezmohla. Mladá Belgičanka vyhrála jasně 6:3, 6:1 a jakoby tímto výsledkem nalinkovala cestu pro svou kolegyni Kim Clijstersovou. Ta se stejným skóre zvládla Biancu Lamadeovou. Závěrečná čtyřhra pak dala příležitost i novým tvářím a také vyrovnanější bitvě. Callensová s Courtoisovou ji vyhrály nad párem Lamadeová, Rittnerová 6:4, 6:7 (5:7), 6:1.

Veteránské duo Španělek naplno zúročilo své zkušenosti. Sanchezová-Vicariová i Martinezová sice měly s Australankami plné ruce práce, ale podtstané dva body ze singlů po třísetových tahanicích vydolovaly. Sanchezová-Vicariová smazala jednosetové manko v zápasu s Prattovou a stejně kostrbatým způsobem došla k vítězství Martinezová proti Molikové.

Čtěte o Fed Cupu - články, výsledky, tabulky

Výsledky:
ČR - Rusko 1:2
Hrdličková - Bovinová 3:6, 6:1, 8:6, Chládková - Dementěvová 4:6, 6:4, 1:6, Hrdličková, Vašková - Lichovcevová, Petrovová 3:6, 2:6.
Belgie - Německo 3:0
Callensová, Courtoisová - Lamadeová, Rittnerová 6:4, 6:7 (5:7), 6:1, Heninová - Müllerová 6:3, 6:1, Clijstersová - Lamadeová 6:3, 6:1.
Španělsko - Austrálie 2:0
Sanchezová-Vicariová - Prattová 3:6, 6:1, 6:1, Martinezová - Moliková 2:6, 6:0, 7:5.

Ruská ranařka Jelena Bovinová při utkání s Hrdličkovou, které po dramatickém boji ve Fed Cupu prohrála

Květoslava Hrdličková při úvodním utkání Fed Cupu s Ruskou Bovinovou


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga