Suk a Píchalová novými kapitány tenisových týmů

Praha - Cyril Suk a Petra Píchalová-Langrová jsou novými kapitány tenisových reprezentačních družstev. Členové výkonného výboru Českého tenisového svazu dnes schválili stále aktivního deblistu Suka do funkce daviscupového šéfa a bývalé tenistce Píchalové-Langrové svěřili fedcupový výběr. Potvrdil to prezident tenisového svazu Ivo Kaderka.

Suk a Langrová obsadili kapitánské posty uvolněné po Janu Kukalovi, který odstoupil kvůli zdravotním problémům 19. září.

Oba kapitáni v nejbližší době podepíší reprezentační smlouvy na rok s opcí. Pětatřicetiletý Suk a o tři roky mladší Langrová se stali nejmladšími kapitány českých tenisových družstev. "Výkonný výbor svazu schválil oba kapitány bez problémů," řekl Kaderka. "Podmínky smluv zatím nebudeme zveřejňovat," dodal tenisový šéf.

Suk okusil Davisův pohár během pěti let a ve čtyřhře šestkrát vyhrál a třikrát odešel poražen. Momentálně je šestnáctý v žebříčku deblistů a společně s Dammem je sedmý v hodnocení párů. Tento týden hrají Suk s Dammem turnaj Masters v Madridu.

Již dříve Suk řekl, že se hráčské kariéry nevzdá ani příští rok. "Považuji to za výhodu. Budu s hráči v neustálém kontaktu na turnajích, mohu pozorovat i soupeře," řekl Suk před čtrnácti dny v rozhovoru pro MF Dnes. O tom, že by hrál čtyřhru v Davisově poháru, neuvažuje. "Máme víc dobrých deblistů," dodal Suk.

Premiéra v roli daviscupového kapitána Suka čeká v únoru, kdy do České republiky přijedou k utkání prvního kola Rusové. "Jsou letos ve finále, což mluví samo za sebe. Kafelnikov a Safin jsou výborní hráči," hodnotil Suk těsně po losu.

Za velkou čest považuje své jmenování do funkce fedcupové kapitánky Píchalová. "Je to pro mě velká výzva, určitě jsem ráda," řekla bývalá 58. hráčka světového žebříčku dvouhry. Ve Fed Cupu měla pod dívčím jménem Langrová celkovou bilanci šesti výher a dvou porážek. "Vždycky byla dobrá parta a užily jsme si legraci. Zároveň to jsou nervy a zodpovědnost," vzpomněla si Píchalová. "Teď to asi jiné nebude. Kapitán hraje s hráčkami, i když nestojí na kurtu, ale sedí na židli. Je součástí týmu a za výsledky zodpovídá," řekla matka dvouletého syna.

Předpokládá, že pro hráčky bude reprezentace ctí, stejně jako pro ni, a vytvoří dobrý tým. "Holky jsou si věkově blízko, mezi sebou nemají problémy, takže doufám, že si to budou ten týden v roce užívat a že to nebude stres," přála si Píchalová.

Losování příštího ročníku Světové skupiny Fed Cupu by se mělo uskutečnit v rámci finálové skupiny začátkem listopadu na Kanárských ostrovech. "Určitě nebudeme mezi nasazenými, takže nás v prvním kole nebude čekat lehký soupeř," uvedla nová kapitánka.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga