Petra Kvitová (uprostřed) a kapitán Petr Pála (vlevo), archivní foto

Petra Kvitová (uprostřed) a kapitán Petr Pála (vlevo), archivní foto | foto: AP

Kapitán Pála načne u tenistek druhou dekádu, v místě Fed Cupu zaslíbeném

  • 5
V sobotu zahájí u fedcupového týmu už druhou dekádu svého působení. Symbolicky v pražské O2 Areně. Tedy v místě, kde s českými tenistkami slavil hned tři tituly. „Ty krásné emoce si ale musí do hlavy vehnat především holky,“ říká Petr Pála, nejúspěšnější kapitán historie.

Dlouhé tři roky české tenistky marně bojovaly o návrat do světové skupiny týmové soutěže. Zlom přišel v prosinci 2007, kdy k týmu poprvé přišel Petr Pála.

V roli kapitána následně vytáhl Češky mezi osm nejlepších reprezentací. Posléze přišly i nejvýraznější úspěchy: v roce 2011 kvartet Kvitová, Šafářová, Hradecká a Peschkeová zdvihl nad hlavu po dlouhých 23 letech opět fedcupovou trofej. Základní kámen nejúspěšnějšího období historie položen!

Následně přišel v letech 2012, 2014 a 2015 vítězný hattrick v pražské O2 Areně. Jubilejní desátou trofej - a dosud poslední - poté tenistky získaly v roce 2016 ve Francii.

„Je skvělé, že hrajeme první kolo právě tady v Praze,“ pochvaluje si Pála. „Všechny holky tu hrály těžká utkání a dobyly velká vítězství,“ doplnil.

Bývalý přední deblista i kapitán davispucového výběru do týmu vnesl pohodu. Výborně vychází se všemi osobními trenéry jednotlivých hráček. I on je výrazným důvodem, proč české hvězdy neváhají reprezentovat.

I proto u všech posledních titulů nechyběla někdejší česká žebříčková jednička a dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová. Pokud zdraví dovolí, neváhá dorazit Lucie Šafářová a Barbora Strýcová, jež vůbec první Fed Cup hrála už v 16 letech v Přerově. Týmová soutěž láká i současnou českou jedničku a světová pětku Karolína Plíškovou.

A přesně tento hvězdný výběr se aktuálně chystá na víkendové střetnutí se Švýcarkami.

„Na tréninku žádná rivalita neprobíhá. Holky hrají vždy na plno, aby byly o víkendu stoprocentně připraveny,“ říká Pála. „Máme opravdový luxus v tom, že může hrát kdokoli.“

O nasazení do sobotních úvodních dvouher zatím jasno nemá. Rozhodnutí přijde s největší pravděpodobností až těsně před pátečním losem. Příjemnou komplikací je čerstvé vítězství Petry Kvitové na turnaji v Petrohradu.

„Přivezla si v batůžku velké plus,“ vtipkoval kapitán. „Samozřejmě jsem spokojenej. Vyhrát turnaj je vždy skvělé.“

Pod Pálou se české tenistky pyšní skvělou bilancí 24 vítězství a pouhých čtyř porážek. Pětadvacátá může přijít už v neděli. A odstartovat tak druhou dekádu nejúspěšnějšího tenisového kapitána.

„Dokážu si dalších deset let v roli kapitána představit,“ říká Pála.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga