Li Na

Li Na - Čínská tenistka Li Na | foto: Reuters

Oslabené Francouzky prohrávají s Čínou

  • 3
Francouzské tenistky doplácejí na absenci svých nejlepších hráček Amélie Mauresmové a Marion Bartoliové a po úvodním dnu prohrávají ve čtvrtfinále elitní skupiny Fed Cupu s Čínou 0:2. Úspěšnou premiéru ve Fed Cupu má za sebou ruská tenistka Šarapovová. Bývalá světová jednička porazila v utkání elitní skupiny v Izraeli Obzilerovou 6:0 a 6:4.

První bod pro výběr Číny získala v Pekingu Li Na, která smetla osmnáctiletou debutantku v soutěži Alize Cornetovou 6:3, 6:1.

Ve druhé dvouhře dala francouzskému týmu naději Virginie Razzanová, která vyhrála nad Šuaj Pcheng první set, v dalších dvou byla ale úspěšnější čínská tenistka.

Obhájkyně trofeje Rusky prohrávají v Izraeli 0:1. V úvodní dvouhře sice domácí Šahar Peerová na úvod dostala od Dinary Safinové "kanára", v dalších dvou setech však soupeřku podobně hladce zdolala 6:2 a 6:2.

Úspěšnou premiéru ve Fed Cupu má za sebou ruská tenisová hvězda Maria Šarapovová. Bývalá světová jednička a čerstvá vítězka Australian Open dnes ve čtvrtfinálovém utkání elitní skupiny v Izraeli porazila Tziporu Obzilerovou 6:0 a 6:4.

Šarapovová vyhrála úvodních deset gamů, pak se její cesta k vítězství zkomplikovala, ale nakonec po hodině a 26 minutách slavila první výhru v soutěži.

Šarapovová tak vyrovnala stav zápasu na 1:1, neboť úvodní dvouhru obhájkyně trofeje ztratily. Domácí Šahar Peerová sice nejprve dostala od Dinary Safinové "kanára", v dalších dvou setech však soupeřku podobně hladce zdolala 6:2 a 6:2.

Šarapovová se měla poprvé objevit ve Fed Cupu už loni, ale na první kolo ani semifinále nepřijela a ve finále s Itálií pak kvůli potížím s ramenem dělala jen sparingpartnerku.

Slavnou debutantku nerozhodil ani fakt, že šestitisícové bouřlivé publikum v některých fázích zápasu parodovalo její hlasité výkřiky. "Nevadí mi to. Naopak mi to pomůže dostat ze sebe to nejlepší. Miluju hlasité publikum a jeho atmosféru. Pro to hrajeme," uvedla Šarapovová.

Přemožitelky českých tenistek z loňské baráže o účast ve Světové skupině Španělky se ujaly vedení 2:0 v Neapoli na půdě finalistek z Itálie. O první bod se postarala Nuria Llagosteraová, jež porazila 7:6, 3:6 a 6:2 Francesku Schiavoneovou.

Utkání bylo v třetím setu na několik desítek minut přerušeno, poté co do haly PalaVesuvio začalo zatékat a na kurtu se objevily dvě menší kaluže. Druhý bod pak přidala Anabel Medinaová, jež zvítězila 6:2 a 6:3 nad Flavií Pennettaovou.

O senzaci se v duelu s Američankou Lindsay Davenportovou postarala osmnáctiletá Němka Sabine Lisická, až 130. hráčka žebříčku WTA. V kalifornské La Jolle porazila bývalou světovou jedničku, která se loni v září vrátila po porodu syna k tenisu ve velké formě, po setech 6:1 a 7:5, přestože v druhé sadě prohrávala s domácí favoritkou už 2:5.

Výsledky - čtvrtfinále:
Peking:
Čína - Francie 2:0 po prvním dnu
Li Na - Cornetová 6:3, 6:1, Šuaj Pcheng - Razzanová 4:6, 6:3, 6:4.

Ramat Hašaron: Izrael - Rusko 1:1 po prvním dnu
Peerová - Safinová 0:6, 6:2, 6:2, Obzilerová - Šarapovová 0:6, 4:6.

Neapol: Itálie - Španělsko 0:2 po prvním dnu
Schiavoneová - Llagosteraová 6:7 (4:7), 6:3, 2:6, Pennettaová - Medinaová
2:6, 3:6.

La Jolla: USA - Německo 0:1 po úvodní dvouhře
Davenportová - Lisická 1:6, 5:7.

Turnaj mužů ve Viňa del Mar

Nejvýše nasazený chilský tenista Fernando Gonzalez splnil na domácím turnaji ve Viňa del Mar roli favorita i ve čtvrtfinále, v němž porazil Argentince Carlose Berlocqa 7:5 a 6:0. V první sadě čelil Gonzalez dvěma setbolům, ale druhý set již získal hladce za 24 minut.

Dalším soupeřem dvojnásobného vítěze turnaje bude 111. hráč světa Pablo Cuevas z Uruguaye, jenž ve svém prvním čtvrtfinálovém utkání na okruhu ATP v kariéře zdolal překvapivě sedmého nasazeného Argentince Josého Acasusa.

Výsledky:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Gonzalez (1-Chile) - Berlocq (Arg.) 7:5, 6:0, Cuevas (Urug.) - Acasuso (7-Arg.) 6:3, 6:3.
Semifinálové dvojice:
Gonzalez - Cuevas, Ventura (Šp.) - Monaco (3-Arg.).

Sobotní zápasy:

Argentinec Juan Monaco se stal prvním finalistou tenisového turnaje v chilském Viňa del Mar. Třetí nasazený hráč dnes porazil Španěla Santiaga Venturu 6:2, 6:4 a o titul si zahraje s vítězem duelu mezi domácí turnajovou jedničkou Fernandem Gonzalezem a Uruguaycem Pablem Cuevasem.

Výsledek:
Dvouhra - semifinále:

Monaco (3-Arg.) - Ventura (Šp.) 6:2, 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga