Novák s Dosedělem konečně vyhrávali

Praha - Po dlouhé době se čeští tenisté prosadili na světových turnajích a většina jich přešla první kolo. V německém Mnichově konečně prorazil šňůru porážek Jiří Novák, když v prvnm kole vyřadil Rakušana Hipfla. Spolu s ním jde dál i Bohdan Ulihrach po vítězství nad Italem Sanguinettim. Na Mallorce se zase zadařilo dalšímu českému smolařovi. Sláva Doseděl se také probral alespoň proti domácímu Puentesovi. V americkém Houstonu postoupili Jiří Vaněk i Michal Tabara.

Mnichov
Jiří Novák měl v prvním kole za soupeře Markuse Hipfla a v úvodu zápasu vůbec nedal znát, že by měl navázat na dosavadní letošní trápení v singlu. První sadu vyhrál naprosto s přehledem 6:1. Druhý set už byl daleko vyrovnanější, ale jeden servis navíc český reprezentant Rakušanovi postoupivšímu z kvalifikace přece jenom uhrál a po vítězství 6:1, 7:5 ochutnal jaké to je vyhrát zápas ve dvouhře. Ve druhém kole na něj čeká jeden z favoritů Švéd Enquist, s nímž má Novák zatím kladné skóre 2:1.

V dalším zápase se střetli Bohdan Ulihrach a Ital Andrea Sanguinetti. Ulihrach začal lépe, ale soupeř dokázal po prohraném prvním setu zabrat a vyrovnal. Rozhodující sada už ovšem nenechala nikoho na pochybách o postupujícím. Český tenista nadělil Italovi kanára a vyhrál 6:4, 3:6 a 6:0. Z turnaje už vypadl Tomáš Zíb po prohře se Švédem Vinciguerrou 4:6, 1:6.

Mallorca
Až na slunném španělském ostrově se vzpamatoval Sláva Doseděl. S domácím Germanem Puentesem sehrál naprosto vyrovnané střetnutí, kdy vždy o jeden brejk svého soupeře předčil a vydobyl tak konečně vítězství v poměru 7:5, 7:5. Nyní jej čeká další Španěl Fernando Vicente.

Zajímavý a pořádně dramatický zápas svědli Alberto Martin ze Španělska a Chilan Massu. Domácí tenista jej vyhrál až po 190 minutách 4:6, 6:3, 7:5 a zahraje si ve druhém kole proti krajanovi Blancovi, na jehož umění překvapivě ztroskotal jeden z favoritů, Němec Tommy Haas. Další velkou bitvu svedli Felix Mantilla, čtvrtfinalista posledního turnaje v Barceloně, a Rumun Pavel. Zcela vyrovnaný duel nakonec skončil ve prospěch domácího hráče 6:4, 6:7, 7:5.

Houston
Jiří Vaněk přehrál v Houstonu domácího Blakea a stejně jako Michal Tabara si zahraje čtvrtfinále.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga