MILÁČEK BRITŮ. Andyho Murrayho si zamilovala celá Británie, on by však rád, aby se od ní Skotsko odtrhlo.

MILÁČEK BRITŮ. Andyho Murrayho si zamilovala celá Británie, on by však rád, aby se od ní Skotsko odtrhlo. | foto: AP

Murray podpořil nezávislost Skotska: Negativita odpůrců mě přesvědčila

  • 15
Ke skotskému referendu o nezávislosti se vyjádřil i jeden z nejslavnějších občanů země: wimbledonský šampion Andy Murray. Po měsících mlžení, kdy si fanoušci mysleli, že se tenista spíše kloní k zachování Skotska v rámci Velké Británie, se Murray vyjádřil na Twitteru opačně.

„Dnešek je velkým dnem pro Skotsko! Negativita protikampaně v posledních dnech naprosto změnila můj názor. Nadšeně očekávám výsledek, pojďme do toho!“

Konečně vyjádření! Tolikrát se Andyho Murrayho novináři ptali, tolikrát uslyšeli vyhýbavou odpověď. „Jsem hrdý Skot, ale také hrdý Brit. Myslím, že se to nijak nevylučuje,“ řekl před časem. „Předchozí výroky o politice mi často způsobily bolení hlavy,“ vysvětlil, proč už se nyní k politickým událostem vyjadřuje zřídka.

Na názor jednoho z nejslavnějších Skotů přitom byla Británie zvědavá. Během léta 2012 se stal Murray miláčkem země. Nejprve v červenci, když jako první domácí hráč po 74 letech postoupil do finále Wimbledonu, poté v srpnu, když v londýnském All England Clubu vyhrál „alespoň“ olympijský turnaj.

Následovala výhra na US Open, příští rok konečně i vítězství ve Wimbledonu -  a z Murrrayho byl v Británii idol.

I proto jeho touha odtrhnout se od zbytku monarchie ne každého potěšila. Vždyť ve čtvrtek je kromě referenda o nezávislosti na programu i los Davis Cupu 2015. 

A Britové by se jen těžko smířili s tím, že by jedna z jejich opor v týmové soutěži třeba hrála za samostatné Skotsko. Vždyť Murray má v Davis Cupu vynikající bilanci 19 výher a pouhé dvě porážky.

Už před měsícem se však vyjádřil: „Kdyby se Skotsko osamostatnilo, zřejmě bych hrál za Skotsko.“

Zařadil se tak po bok herce Seana Conneryho a dalších celebrit, které samostatnost Skotska podporují. Dopadne referendum podle jejich představ?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga