Tomáš Berdych na turnaji v Pekingu

Tomáš Berdych na turnaji v Pekingu | foto: Reuters

Nemilosrdný Berdych. Ve čtvrtfinále v Pekingu smetl Verdaska 6:1, 6:0

  • 101
S drtivou dominancí se Tomáš Berdych probil do semifinále turnaje v Pekingu. Český tenista neměl v čínské metropoli se čtvrtfinálovým soupeřem slitování - Španěla Fernanda Verdaska smetl po setech 6:1 a 6:0. Radek Štěpánek vypadl ve stejné fázi turnaje v Tokiu s jiným Španělem Davidem Ferrerem po porážce 2:6 a 6:7.

"Hraje se mi teď opravdu dobře. Tvrdý povrch sedí mému stylu, můžu hrát agresivně, dostat soupeře pod tlak a z toho pramení jeho nevynucené chyby," řekl Berdych pro web ATP.

O první letošní finálovou účast bude třetí nasazený Čech hrát s prvním nasazeným Jo-Wilfriedem Tsongou z Francie, který porazil Španěla Juana Carlose Ferrera 6:3, 6:4. Bude to jejich premiérový souboj. Utkat se měli už v únoru v Rotterdamu, jenže Berdycha skolila chřipka a sedmý hráč světa postoupil tehdy do semifinále bez boje.

Desátý hráč světa, jenž bojuje o účast na Turnaji mistrů v Londýně, zdolal Verdaska nejdrtivěji z osmi výher, které nad ním ve dvanácti vzájemných zápasech vybojoval. "Londýn je ještě daleko, teď na něj nemyslím. Chci se soustředit na zítřejší semifinálový zápas a netrápím se tím, kolik musím uhrát bodů kvůli Londýnu," dodal Berdych.

Český tenista sice prohrával v úvodu 0:1, ale pak za hodinu a pět minut vyhrál nad 23. mužem žebříčku ATP dvanáct gamů po sobě.

Berdych podruhé za sebou v Pekingu soupeře nešetřil. Před Verdaskem nedal šanci Němci Philippu Kohlschreiberovi, kterému povolil jen o hru více.

Jednička Wozniacká končí ve čtvrtfinále

S ženským turnajem se rozloučila už ve čtvrtfinále světová jednička a loňská vítězka Dánka Caroline Wozniacká, která před týdnem skončila ještě o kolo dříve v Tokiu. Dnes ji přitom od postupu přes Italku Flavii Pennettaovou dělily po divokém průběhu a "kanáru" ve druhém setu jen dva míčky.

Vedení 30:0 v posledním gamu třetí sady však nevyužila a v tie-breaku už zápas nezachránila. "Vydala jsem ze sebe to nejlepší, stejně to nestačilo," poznamenala Wozniacká, která sice vládne světovému žebříčku a letos vyhrála šest turnajů, ale pořád žádný grandslam. V Pekingu tak nezůstala ve hře o titul už žádná tenistka z elitní desítky pořadí WTA.

Už do svého devátého finále v sezoně postoupil nejvýše nasazený pár Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková. O šestý letošní titul si česko-slovinská dvojice zahraje s turnajovými trojkami Giselou Dulkovou z Argentiny a Pennettaovou.

Turnaj mužů a žen v Pekingu

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (3-ČR) - Verdasco (Šp.) 6:1, 6:0
Tsonga (1-Fr.) - Ferrero (Šp.) 6:3, 6:4
Ljubičič (Chorv.) - Južnyj (Rus.) 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), 6:2
Čilič (Chorv.)  - Anderson (JAR) 7:6 (7:4), 4:6, 6:1
Semifinálové dvojice: Tsonga - Berdych, Ljubičič - Čilič.

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Pennettaová (It.) - Wozniacká (1-Dán.) 3:6, 6:0, 7:6 (7:2)
Petkovicová (9-Něm.) - Pavljučenkovová (13-Rus.) 6:3, 7:6 (7:2)
A. Radwaňská (11-Pol.) - Ivanovičová (Srb.) 6:3, 3:2 skreč
Niculescuová (Rum.) - Kirilenková (Rus.) 3:6, 6:3, 6:4
Semifinálové dvojice: Pennettaová - A. Radwaňská, Niculescuová - Petkovicová.

Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Kingová, Švedovová (4-USA/Kaz.) 6:4, 6:4

Štěpánek na pátého hráče světa nestačil

Dvaatřicetiletému Štěpánkovi, jenž před dvěma měsíci vyhrál turnaj ve Washingtonu, se zápas s Ferrerem nepovedl podle představ. Už v prvním setu si dvakrát prohrál servis a měl problémy zastavit málo chybujícího španělského soupeře na cestě mezi poslední čtyři.

Radek Štěpánek na turnaji v Tokiu
David Ferrer na turnaji v Tokiu
Radek Štěpánek na turnaji v Tokiu

Ve druhé sadě se Štěpánek zlepšil, snažil se prosadit svou pestrou hrou a dostal se do vedení 5:3. O game později za stavu 5:4 ještě podával na vítězství, ale nakonec ztratil za sebou všechny tři hry a v tie-breaku i celý zápas. Utkání trvalo hodinu a 44 minut.

V osmém vzájemném duelu Štěpánek podlehl Ferrerovi podruhé za sebou po finále Davis Cupu 2009 v Barceloně a celkově popáté v kariéře. 

Turnaj mužů v Tokiu

Dvouhra - čtvrtfinále:
Ferrer (3-Šp.) - Štěpánek (7-ČR) 6:2, 7:6 (7:3)
Nadal (1-Šp.) - Giraldo (Kol.) 7:6 (8:6), 6:3
Fish (4-USA) - Tomic (Austr.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:1
A. Murray (2-Brit.) - Nalbandian (Arg.) 6:4, 7:5
Semifinálové dvojice:  Nadal - Fish, Ferrer - Murray

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák, Polášek (4-ČR/SR) - Ferrer, M. López (Šp.) 6:2, 3:6, 10:8
Melo, Soares (Braz.) - Kubot, Štěpánek (Pol./ČR) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 10:3

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga