Na Davis Cup se veze jen zdraví

Miami, Praha - Za deset dní čeká tenisty Česka čtvrtfinále Světové skupiny Davisova poháru proti domácí Francii, ale sestava Novák, Ulihrach, Rikl a Jan Vacek se do města Pau s optimismem nepohrne. "Chtěli jsme tam jet zdraví a sebevědomí, ale to druhé bude chybět," komentoval kapitán Jan Kukal nepodařené výsledky svých hráčů při velkých amerických turnajích v Indian Wells a Key Biscayne.

Novák jako poslední český zástupce v singlu v Miami prohrál ve třetím kole s Ekvádorcem Lapenttim. Vacek se konečně chytil a po šesti porážkách na ATP v prvním kole vyhrál zápas - jenže proti Ulihrachovi. V dalším kole však Vacek vypadl. "Na povzbuzení tyto turnaje nebyly, Ulihrach sehrál během sedmnácti dní jen dva zápasy a Novák čtyři," posteskl si Kukal v telefonickém rozhovoru z Miami, ještě nerozhodnutý, zda jako pátého hráče na trénink vezme do Francie buď Petra Pálu či Martina Damma.

Novák marně hledá formu semifinalisty Australian Open. "Nevěřil, že může být patnáctý na světě. S tímto umístěním přichází jiný tlak, se kterým se zatím nevyrovnal. Navíc od začátku roku strávil s rodinou devět dní, a to mu také nepřidalo," poznamenal Kukal, Novákův kouč.

Depresi z výsledků zaháněli čeští hráči společným bydlením a trávením volného času. "Trénovali spolu, chodili na večeře i dívat se basket," našel pozitivum Kukal, který v USA také sledoval ženy jako kapitán týmu pro Fed Cup, kde koncem dubna čeká utkání v Chorvatsku. "Jistotu nominace mají Bedáňová a Hrdličková. Bedáňové se zatím také příliš nedaří, ale ona zase prorazí. Učí se útočný tenis, je to jen otázka času," věří Kukal.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga