Sedmadvacetiletý tenista Roman Jebavý dokázal zvítězit ve všech třech dvouhrách a byl nejlepším hráčem LTK Liberec v letošní extralize družstev. Zdolal soky z Říčan, Přerova i Prostějova.

Sedmadvacetiletý tenista Roman Jebavý dokázal zvítězit ve všech třech dvouhrách a byl nejlepším hráčem LTK Liberec v letošní extralize družstev. Zdolal soky z Říčan, Přerova i Prostějova. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Trenér Stočes: Vsadili jsme na partu, v tom byla naše síla

  • 1
Tenisté LTK Liberec měli oproti jiným týmům v kádru jen dva cizince, přesto sehráli v letošním ročníku extraligy družstev důstojnou roli.

Zatímco před rokem museli příslušnost k české elitě hájit až v bojích o záchranu, letos si účast v příštím ročníku extraligy družstev zajistili tenisté LTK Liberec hned v na úvod v předkole díky překvapivé výhře nad favorizovanými Říčany, navíc v jejich domácím prostředí.

V následných bojích v semifinálové skupině pak předvedli kmenoví liberečtí hráči i hráčky kvalitní výkony. I přes porážky dokázali silné moravské týmy Přerova a domácího Prostějova, které byly nabité velkými tenisovými jmény, pořádně potrápit.

„Letošní ročník hodnotíme já i vedení našeho klubu velmi pozitivně,“ pochvaloval si Jan Stočes, šéftrenér a kapitán LTK Liberec. „Kromě Rakušana Geralda Melzera a Slováka Andreje Martina jsme vsadili na naše liberecké tenisty a tenistky, kteří nás nezklamali. Nejpříjemnějším překvapením bylo vítězství nad týmem Říčan, který měl v kádru čtyři kvalitní zahraniční posily.“

Po prohře 1:5 s Přerovem, při níž však prohráli tři souboje až ve třech setech, dokázali Liberečtí pořádně vystrašit celek Prostějova, který útočí na devátý titul v řadě a proti Liberci nasadil do hry elitní české reprezentanty Strýcovou a Veselého.

Díky triumfům Jebavého a Melzera dotáhli Severočeši utkání po šesti dvouhrách až do čtyřher. Dámský debl za stavu 4:2 na zápasy pro Prostějov pak liberecké duo Kunčíková - Krejsová prohrálo se Smitkovou a Štefkovou až po velkém dramatu 7:10 ve zkrácené třetí sadě a domácí tým získal rozhodující pátý bod. „Chybělo trochu štěstí, ve čtyřhrách kluků by se pak mohlo státi cokoli a mohli jsme i celkově zvítězit,“ mínil Stočes.

Tahounem libereckého týmu byl Roman Jebavý, který vyhrál v letošní extralize všechny tři své dvouhry, když porazil zkušeného Lustiga i mnohem výše postavené soupeře Kopřivu a Koláře, jenž patří k největším českým talentům současnosti.

„Roman zaslouží plné absolutorium a byla to jeho jednoznačně nejlepší extraliga za Liberec. Ty zápasy úžasně vybojoval a fantasticky hrál i ve čtyřhře,“ chválil Stočes. „V důležitém utkání s Říčany nás zase skvěle podržela Petra Krejsová vítězstvím nad 34. hráčkou světa Lotyškou Sevastovovou. Pokud jde o cizince, Melzer vyhrál dvakrát, dařilo se mu v deblu a byli jsme s ním moc spokojení. Naopak Slovák Martin, bohužel, nepřijel v optimální formě a zůstal za očekáváním.“

Podle libereckého kouče se vyplatilo, že jádro družstva letos tvořili z drtivé většiny stálí členové klubu, kteří se v Liberci připravují. „Celkově jsme totiž ukázali, že jsme jako parta tvořili opravdu výborný tým, který držel pohromadě, a na to jsme vsadili. Všichni si navzájem strašně fandili a podporovali se. V tom byla naše největší síla a díky tomu jsme dokázali papírově mnohem kvalitnějším soupeřům vzdorovat,“ tvrdil Stočes.

O tom, jak bude vypadat liberecký tým v příští extraligové sezoně, se začne rozhodovat zkraje roku 2017. „Příští rok se bude hrát extraliga v novém formátu ve dvou skupinách po čtyřech družstvech a až podle únorového losu si s vedením klubu a sponzory sedneme a určíme ambice a strategii pro nový ročník,“ uvedl šéftrenér Jan Stočes, jehož liberecký tým hraje tenisovou extraligu nepřetržitě od roku 2011.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga