Jan Hernych

Jan Hernych - Český tenista Jan Hernych. | foto: AP

Hernycha se ptali: Nevzdáte to?

  • 1
Londýn - Před zápasem proti Francouzi Gicquelovi přišel za Janem Hernychem supervizor tenisové federace. Zeptal se: "Můžete mě ujistit, že určitě nastoupíte? Nehodláte to skrečovat?" Z těch slov zněla nedůvěra. Kde se vzala? Na posledním grandslamu v pařížském Roland Garros vydržel Hernych v 1. kole proti Južnému jen pár míčků a pak kvůli bolestem zad odstoupil.

I tak si vydělal 14 290 eur.

Proto ho včera supervizor poslal raději za lékařem. Pro jistotu. V poslední době toho Hernych přece moc nenahrál, odhlašoval se z turnajů.

Co kdyby se mělo zopakovat něco jako v Paříži? Lékař však řekl, že Hernychovi věří. "Odpověděl mi, že jestli se cítím dobře, nebude mě trápit," popisuje Hernych.

Takže český hráč mohl začít. Nebyl to však šťastný start. První set prohrál 0:6. "Blesklo mi hlavou: Tohle může být ostuda. Teď to bude vypadat, že to tam jdu zase odchodit," říká 130. hráč žebříčku. "Kdybych prohrál druhý set, určitě bych znervózněl.

Neměl bych sílu to otočit." Ale druhý set neztratil. Zásadně se vzchopil: třikrát 6:4 znamená postup do 2. kola Wimbledonu.

"Super. Jsem rád i kvůli tomu, že mi před utkáním nevěřili," tvrdí. "Potřeboval jsem se zkrátka rozehrát, neměl jsem žádný turnaj na trávě. Od druhého setu jsem se dostal do hry a otočilo se to."

Ta nešťastná pařížská zkušenost neměla žádnou dohru. Nikdo si na Hernycha nestěžoval, nikdo ho za to nepopotahoval. "Pravda, ještě nevím, jestli mi za Roland Garros poslali peníze. Zatím jsem to nekontroloval," přiznává s úsměvem.

Už se tomu může smát. Včera dokázal, že zápas vzdá opravdu jen tehdy, když musí. Zato když to jde, tak bojuje až do konce.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga