CO S TÍM UDĚLÁME? Radek Štěpánek a Leandr Paes se domlouvají během finále

CO S TÍM UDĚLÁME? Radek Štěpánek a Leandr Paes se domlouvají během finále čtyřhry na US Open. | foto: AP

Štěpánek s Paesem ve finále čtyřhry nestačili na bratry Bryanovy

  • 47
Radek Štěpánek titul na US Open nezískal. Ve finále čtyřhry český tenista po boku Inda Leandra Paese neuspěl proti domácím dvojčatům Bobovi a Mikeovi Bryanovým. Američané vyhráli 6:3, 6:4.

Dvojčatům Bryanovým se tak povedla odveta za finále letošního Australian Open, kde třiatřicetiletý Štěpánek v páru s Paesem získal svůj první grandslamový titul v kariéře.

Američané ovládli US Open už počtvrté a celkem slaví dvanácté vítězství na grandslamu. Bryanové tak překonali v čele historických tabulek Australany Marka Woodforda a Todda Woodbridge. "Tohle dlouho nezapomeneme. Woodies byli našimi idoly a inspirací," prohlásil Mike Bryan.

On-line reportáž

Finále čtyřhry jsme sledovali podrobně.

Aktéři finále nastoupili na prosluněný kurt Arthura Ashe se čtvrthodinovým zpožděním. Diváci včetně legendární Martiny Navrátilové a Štěpánkovy manželky Nicole Vaidišové si museli počkat.

Nažhavenější byli na začátku domácí tenisté. Bob a Mike Bryanové podali velmi soustředěný výkon, spolehlivě podávali a nepříjemnými returny trápili soupeře.

Zejména o Štěpánkovo podání se hodně bojovalo. Už ve čtvrtém gamu měla česko-indická dvojice namále. Štěpánek s Paesem prohrávali 0:40, domluvená taktika podpořená skvělými servisy zkušeného Čecha jim přinesla vyrovnání.

Fotogalerie

Jenže podruhé už si Štěpánek podání neudržel. Napínavý game skončil až sérií smečí Štěpánka s Paesem, kterým dvojčata Bryanova odolávala tak dlouho, až Ind poslal míček do sítě.

Američané pak slavili brejk klasickým naskočením na hruď toho druhého.

Jediný brejk americkým tenistům stačil. Lépe podávali a byli jistější u sítě, téměř nechybovali. Paes pak ještě odvrátil tři setboly, ovšem Mike Bryan set v pohodě doservíroval.

Super Saturday

sobotní program (od 17 hodin SEČ)

Bredych (6-ČR) - Murray (3-Brit), Ferrer (4-Šp.) - Djokovič (2-Srb.)

nejdřív v 1:00 SEČ: finále ženské dvouhry

Také ve druhém setu byla jasná převaha amerického páru. Hned v úvodní hře si Štěpánek znovu prohrál podání. Bratři Bryanové s potvrzením brejku neměli výraznější potíže, naopak česko-indický pár musel odvracet několik brejkbolů.

Sami naopak neměli Štěpánek s Paesem v zápase žádnou šanci na brejk. Také proto dvojčatům Bryanovým za hodinu a půl podlehli.

"Oni hráli od začátku výborně a při našem podání byli prakticky všude. Strašně nám ztěžovali život. Hráli jednoduše lépe a zasloužili si vyhrát," řekl Štěpánek na webu turnaje. "Prohráli jsme s jedním z nejlepších týmů světa," dodal Paes.

V pátek byla v New Yorku na programu také obě ženská semifinále. Maria Šarapovová podlehla světové jedničce Viktorii Azarenkové a Sara Erraniová schytala od domácí favoritky Sereny Williamsové debakl.

US Open 2012

(New York, tvrdý porvch, dotace 25 526 000 dolarů)

Muži:
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) 6:3, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Azarenková (1-Běl.) - Šarapovová (3-Rus.) 3:6, 6:2, 6:4.
S. Williamsová (4-USA) - Erraniová (10-It.) 6:1, 6:2


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga