V Davis Cupu se bude dál hrát na tři vítězné sety.

V Davis Cupu se bude dál hrát na tři vítězné sety. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Revoluce se odkládá. V Davis Cupu se bude hrát dál na tři vítězné sety

  • 5
Z původních plánů na velkou tenisovou revoluci mnoho nezbylo. Valná hromada mezinárodní federace ITF na konferenci ve vietnamském Ho Či Minově Městě schválila pouze část z balíčku, kterou navrhovala Rada ITF.

Co členské státy nechaly projít?

  • Finalisté Davis Cupu a Fed Cupu budou mít jistotu, že v následujícím roce budou první kolo pořádat.
  • Požadavky na zápasové i tréninkové kurty budou nižší tak, aby se snížily finanční náklady hostitelských států.
  • Povinnosti hráčů v Davis Cupu budou omezeny na jednu funkci, která bude kombinovat los, tiskovou konferenci a oficiální oběd.

To jsou tedy spíše nepodstatné formality. Hojně diskutovaný návrh, aby se v Davis Cupu hrálo jen na dva vítězné sety nezískal dostatečnou podporu. Pro tento bod hlasovalo 63,54 procent členských států, ovšem každá reforma vyžadovala alespoň dvě třetiny hlasů.

„Respektujeme rozhodnutí valné hromady, ale jsme zklamaní, že naše členské státy neschválily celý balíček Davis Cupu a Fed Cupu, které schválila Rada ITF,“ uvedl v oficiálním prohlášení prezident ITF David Haggerty. „Ale abychom zajistili dlouhodobou budoucnost těchto ikonických a historických soutěží, je zapotřebí změn. Zůstáváme odhodláni spolupracovat s našimi národními asociacemi a dalšími zúčastněnými stranami na hledání způsobu, jak zlepšit obě soutěže.“

Haggerty už dříve ustoupil od nápadu, že by se zápasy o trofeje v mužském i ženském týmovém klání hrály na stejném místě. Odložil jej o rok.

Páteční výsledek těší také Iva Kaderku, šéfa Českého tenisového svazu, který cestoval do Vietnamu s tím, že bude proti reformám bojovat. Například finále na neutrální půdě Česko považuje za nesmysl. „Očekávám, že vyhrajeme,“ řekl Kaderka pro iDNES.cz před odletem.

Ano, Kaderka a spol. skutečně vyhráli. Ale lobbistický tenisový boj bude nejspíš pokračovat dalším setem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga