BOD PRO VESELÉHO. Jiří Veselý v souboji o záchranu v elitní skupině Davis Cupu...

BOD PRO VESELÉHO. Jiří Veselý v souboji o záchranu v elitní skupině Davis Cupu v Nizozemsku. | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Čeští tenisté přivítají v druhém kole Davisova poháru Izrael

  • 5
Čeští tenisté se v druhém kole evropsko-africké zóny Davisova poháru utkají s Izraelem. Ten otočil nepříznivý vývoj v duelu s Jihoafrickou republikou a zvítězil 3:2 na zápasy. Hrát se bude v dubnu v Česku a vítěz postoupí do baráže o Světovou skupinu.

Ze Světové skupiny Češi sestoupili loni po 12 letech po prohře v baráži s Nizozemskem.

Izraelci v jihoafrickém Centurionu za nerozhodného stavu nejprve prohráli čtyřhru, ale poté týmová jednička Dudi Sela, který je ve světovém žebříčku na 97. místě, porazil Lloyda Harrise a vyrovnal. V rozhodujícím duelu Edan Lešem zdolal Nicolaase Scholtze 6:3, 7:5.

V nominaci kapitána Harela Levyho na zápas s JAR byli kromě Sely a Lešema (254. na žebříčku) ještě Igor Smilansky (460.), Daniel Cukierman (1187.) a Jonathan Erlich (81. ve čtyřhře).

S Izraelci se čeští tenisté střetli naposledy v roce 1994, kdy v duelu prvního kola Světové skupiny zvítězili na soupeřově půdě 4:1. Předchozí dvě střetnutí se odehrála ještě před rozpadem Československa, obě země si připsaly po jedné výhře.

Nejlepším výsledkem Izraele v Davisově poháru bylo semifinále v roce 2009, v němž bylo nad jeho síly Španělsko. S ním si následně poradili Češi a podruhé v historii zvedli nad hlavu „salátovou mísu“. Světovou skupinu hráli izraelští tenisté naposledy v roce 2013.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga