Daniil Medveděv z Ruska se raduje z úspěšné výměny během prvního zápasu na Turnaji mistrů. | foto: Reuters

Podání spodem? Žádná legrácka, chtěl jsem míč vyhrát, líčí lišák Medveděv

  • 21
Důležitý okamžik, který mohl zvrátit průběh celého utkání. Daniil Medveděv se v duelu Turnaje mistrů proti Alexandru Zverevovi chystal ve druhém setu za stavu 4:3 a 30:30 na podání a přemýšlel, jak nejlépe zlomit soupeřův odpor. Viděl, že Němec stojí daleko za základní čárou, tak pohotově zahrál překvapivé podání spodem. Výměnu následně ovládl, stejně jako celý zápas. „Vyšlo to a nevidím v tom nic ponižujícího,“ komentoval Rus netradiční rozhodnutí.

Přestože Zverev nečekané krátké podání doběhl, ze svízelné situace se už nedostal a fiftýn ukořistil Medveděv. Ruský tenista tak vyrovnaný game při vlastním servisu zvládl a o chvíli později mohl slavit vítězství 6:3 a 6:4.

Po zápase se pak o své lstivé a účinné taktické variantě rozpovídal.

„Neudělal jsem to za stavu 40:0 při svém podání, jen jako legrácku a abych se mu vysmál. Udělal jsem to za stavu 30:30, abych ten míč vyhrál, abych vyhrál celý zápas,“ vysvětloval, že šlo o záměr.

„Samozřejmě, když sto dalších hráčů řekne, že jsem něco udělal špatně, tak možná budu přemýšlet o tom, že už to příště neudělám. Ale nemyslím si, že to je tento případ.“

Tenisté se k podání spodem uchylují zřídkakdy, i sám Medveděv přiznal, že jej nemá příliš zažité.

ZPRAVODAJSTVÍ

ze druhého dne Turnaje mistrů

„Vůbec jsem to neplánoval. Občas takhle podám řekněme jednou za dva týdny v tréninku, jen jako první servis na začátku, abychom se s protihráčem pobavili. Jednou jsem to udělal i na antuce na Roland Garros, protože tam je těžší dávat esa. Hráči na příjmu jsou hodně vzadu a fungovalo to.“

A právě kvůli postavení soupeře na příjmu se Rus rozhodl sáhnout ke krátkému podání i ve svém prvním utkání letošního Turnaje mistrů.

„Přemýšlel jsem, kam budu podávat, viděl jsem, že Zverev stojí opravdu hodně vzadu. Neviděl jsem žádnou zjevnou volbu a měl jsem míč opravdu blízko u rakety, tak jsem to zkusil,“ odhalil své uvažování.

Rus Daniil Medveděv hraje balonek v zápase na Turnaji mistrů.

Sám Zverev nehledal po zápase v netradičním kousku žádné ponížení, naopak svého soka ocenil. „Daniil udělal to, co potřeboval. Ten servis se mu vyplatil, odvedl dobrou práci,“ kývl uznale Němec. 

I díky odvážné fintě si tak Medveděv zapsal do tabulky skupiny Tokio 1970 první vítězství, ve středu se pokusí přidat další úspěch proti Novaku Djokovičovi.

„Na zápas s Novakem se moc těším, v těchto podmínkách můžeme mít hodně dlouhých výměn,“ vyhlíží světová čtyřka. „Oba si dobře zaběháme, rád proti němu hraju a těším se na něj.“

A třeba protivníka opět zaskočí nějakou kulišárnou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga