Radek Štěpánek

Radek Štěpánek | foto: AP

Cítím, že mám výbornou formu, říká Štěpánek před Australian Open

  • 6
Když se spolu potkali naposledy, strávili na kurtu 5 hodin a 59 minut. Chorvatský obr Ivo Karlovič nasázel 78 es, čímž překonal světový rekord, měl čtyři mečboly, přesto s Radkem Štěpánkem v nezapomenutelné bitvě prohrál a Česko nakročilo do finále Davis Cupu.

Teď se utkají znovu, na den přesně po čtyřech měsících. Střetnou se v 1. kole Australian Open, což je první Grand Slam v tenisové sezoně. "Tohle bude naprosto odlišný zápas, ale znovu při něm musím být strašlivě trpělivý. To je hlavní cesta k úspěchu," řekl Štěpánek, česká tenisová jednička, bezprostředně po losu.

Jak jste tedy spokojený se soupeřem?
S ranařem Karlovičem se obvykle žádný velký tenis nehraje. Jeho styl je založený výhradně na servisu, ve kterém je opravdu výjimečný. Proto musím trpělivě čekat na jakoukoli šanci, a když přijde, tak po ní chňapnout.

Vy máte s Karlovičem zápasovou bilanci 3:0. Je to pro vás výhoda?
Víte, co se zpívá v té písničce? Statistika nuda je... Statistika za vás zápas nikdy nevyhraje. Všechny moje minulé zápasy s Karlovičem jsou historie, v pondělí se začíná od nuly. Bude to jiný povrch než při Davis Cupu, nebudeme v hale, bude vedro... Na mně je, abych se co nejlíp připravil. Ale je pravda, že na úvod je to docela slušná zkouška.

Začátek nové sezony vám vyšel bezvadně. Po finále v Brisbane vás vítěz Andy Roddick přímo na kurtu pochválil: Radku, bojuješ a nikdy se nevzdáváš, a tomu se musí zatleskat.
Já se vážně cítím ve výborné formě. V Brisbane jsem hrál skvěle, dostal se do finále a prohrál ho po strašně vyrovnané bitvě (7:6, 7:6).

Pak přišla exhibice v Adelaide, na které byl také třeba John McEnroe. Jaké to bylo?
Nádherné, příjemné. Trochu jsem si odpočinul, trochu si zahrál, trochu potrénoval a zpříjemnil si život setkáním s legendami. Hrál jsem uvolněně, bez stresu. Před Melbourne mi to přišlo k duhu. Jsem připravený dokázat něco velkého.

Čtěte v sobotní MF DNES

Rozsáhlý rozhovor s Radkem Štěpánkem před Australian Open najdete v sobotním vydání MF DNES.

.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga