Barbora Krejčíková, archivní snímek

Barbora Krejčíková, archivní snímek | foto: AP

Krejčíková dvojitou jedničkou. Všechna tíha bude na mně, uvědomuje si

  • 9
Vyšperkování už tak fantastické sezony, jedinečná příležitost zažít domácí atmosféru, ale i úskalí v podobě velkých očekávání. Tak vnímá tenistka Barbora Krejčíková start na Poháru Billie Jean Kingové v Praze. Zaujme při něm roli jedničky českého týmu, je tudíž připravena zasáhnout do dvouhry i deblu. „Bude to těžké, ale budu makat a nechám tam všechno,“ slibuje.

V aktuální sezoně už si Krejčíková odškrtla několik působivých milníků. Na Roland Garros se stala grandslamovou šampionkou, v Tokiu získala zlatou medaili v olympijské čtyřhře.

A na další podobný počin zaútočí první listopadový týden v Praze.

„Mým snem je hrát před plnou O2 arenou důležitý zápas. Jen nad tím přemýšlím, mám z toho husí kůži. Bylo by nádherné, kdyby se to sešlo,“ vzkázala Krejčíková ve vyjádření k pondělní tiskové konferenci, na níž kapitán českého výběru Petr Pála odtajnil konečnou nominaci.

Český tým v Poháru BJK povedou Krejčíková, Siniaková a Vondroušová

Vedle aktuální světové pětky v ní figurují ještě Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová a Lucie Hradecká.

Pokud bude mít Krejčíková dostatek sil, měla by úřadovat ve dvouhře a poté, nebude-li o vítězkách rozhodnuto, i ve čtyřhře.

„Jsem připravena, že v případě nutnosti nastoupím a podám co nejlepší výkon, aby tým vyhrál,“ předesílá 25letá tenistka.

Barbora Krejčíková v pařížských kulisách s trofejí pro vítězku Roland Garros.

„Ale bude to hodně těžké, všechna tíha bude na mě. Budu jednička a bude se ode mě hodně očekávat,“ uvědomuje si.

„Věřím, že Bára se s tlakem popere a že udělá vše pro to, abychom postoupili,“ reagoval na její obavy Pála.

Týmové soutěže zbožňuju

Krejčíková se v týmové soutěži dříve hrané jako Fed Cup představila ve dvou čtyřhrách. V Praze ji tedy čeká singlová premiéra, byť atmosféru O2 areny už okusila při finále proti Američankám v roce 2018. Tehdy přihlížela jen z lavičky. 

„Byl to pro mě životní zážitek,“ vzpomíná. „Týmové soutěže zbožňuju, i juniorské jsem ráda hrála. Těší mě, že jsem se dostala tak daleko, že můžu být součástí týmu přímo na kurtu.“

A hned bude součástí přímo klíčovou. V základní skupině, v níž Češky vyzvou Němky a Švýcarky, se před Krejčíkovou rýsují konfrontace s trojnásobnou grandslamovou šampionkou Angelique Kerberovou a olympijskou šampionkou z Tokia Belindou Bencicovou.

Angelique Kerberová

Belinda Bencicová

„Jsou to velice těžké soupeřky, bude to hodně nevyzpytatelné,“ uvědomuje si rodačka z Ivančic u Brna.

Hned po domácí slávě se přesune do mexické Guadalajary, kde podstoupí další úmorný dvojboj. Turnaj mistryň rovněž ve dvouhře i čtyřhře.

„Je to extrémně náročné, ale taková je celá tato sezona, takže to nebude nic nového,“ povídá Krejčíková. „Billie Jean King Cup v Česku jsem chtěla stoprocentně hrát, protože kdo ví, jestli ještě někdy budu mít šanci si tuhle soutěž vzhledem k novému formátu zahrát před domácími diváky.“

„Doufám, že fanoušků přijde hodně a že před nimi budu hrát dobře.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga