NOVÝ TRENÉR. Daniel Vallverdu se stal koučem Tomáše Berdycha.

NOVÝ TRENÉR. Daniel Vallverdu se stal koučem Tomáše Berdycha. | foto: Profimedia.cz

Nový kouč? Zajímavý tah, ale Berdych si musí poradit sám, míní experti

  • 6
Musí mít hodně zkušeností, když už trénoval elitního hráče. Má přehled o ostatních tenistech na okruhu. Sám však Berdychovi k velkému titulu nepomůže. Takové jsou názory tenisových osobností na nového trenéra Tomáše Berdycha, kterým se stal Dani Vallverdu.

Toužil po změně. A tak se rozhodl propustit trenéra Krupu a začít spolupracovat s 28letým Venezuelanem, který stál po boku Andyho Murrayho při jeho dvou grandslamových titulech. „ V mém věku je potřeba něco udělat kvůli vývoji a posunu dál,“ vysvětloval Berdych.

Co o jeho tahu soudí tenisové osobnosti?

Zdeněk Žofka, bývalý hráč a trenér

Zdeněk Žofka

Velice zajímavý a překvapivý tah, čekalo se, že Berdych angažuje superkouče. Všechno směřovalo k tomu, že Krupa zůstane a Berdych najde někoho typu Beckera. Mluvilo se o tom, že by mu superkouč mohl pomoct tak jako Djokovičovi nebo dalším, protože zažil velké zápasy. Když to přeženu, tak Dani je druhý Krupa. Ale Ivan Lendl mi už před dvěma lety o Danim říkal, že je dobrý. Že s ním hodně věcí konzultuje. Vallverdu jezdil několik let s Murraym na všechny turnaje. Zná všechny hráče dokonale.

Vladislav Šavrda, někdejší daviscupový kapitán

Vladislav Šavrda

Na Tomáše byl velký tlak, i mediální, neustále se spekulovalo o tom, jestli bude jeho trenérem někdo z bývalé světové špičky, mluvilo se hlavně o Ivanovi Lendlovi. Nakonec je to trenér, který je relativně mladý, o rok mladší než Tomáš. Nezažil nikdy absolutní špičku světového tenisu, ale zažil už trénování světového hráče. Má určitě dobré trenérské zkušenosti, začal trénovat už někdy ve 23 letech. Myslím, že tuhle spolupráci prověří až čas.

Jan Kodeš, wimbledonský vítěz z roku 1973

Jan Kodeš coby laureát ceny Klubu fair play při Českém olympijském výboru

Nového Berdychova trenéra neznám, ale když dělal s Murraym, tak asi nemůže být špatný. Murray už taky něco dokázal ještě dřív, než dělal s Ivanem Lendlem. Každopádně to je změna, která může něco přinést. Záleží, na jak dlouho se domluvili, třeba to bude jen na zkoušku, na pár měsíců. Je vždycky lepší k tomu přistupovat pomalu, neočekávat nějaké zázraky. 

Není to v podstatě žádné riziko. Ale mám na to ten názor, že vždycky v důležitých momentech jsem si to musel vyřešit sám, žádný trenér vám nepomůže. Je to otázka fyzických sil, psychiky, sebevědomí a odvahy. Tyhle věci jsou rozhodující. Hráč si v klíčových momentech musí poradit sám. Všechno ostatní jsou jakési pomůcky. Týmy hráčovi pomůžou, ale nevyhrajou to za něj.

Jan Kukal, bývalý daviscupový kapitán

Jan Kukal

I laik pozná, že by měl Berdych něco změnit. Že by měl mít konečný úder. On jde na to spíš přes pohyb. Možná mohl zkusit superkouče, ale pak zjistil, že to je šíleně drahé a je tam riziko. Superkoučové mají zkušenosti. Vědí, jaké to je mít den volna a pak jít třeba hrát finále. Ale nic moc moudrého jim jinak nemůžou říct. Hráč svému tenisu nejvíc rozumí. Kouč je důležitější pro ženy. U mužů nehraje větší roli než dvacet procent z výkonu.

Berdych je zvyklý na svůj rytmus. Má rád svůj klid. A chce být v realizačním týmu šéfem. Vallverdu není stejná volba jako světový hráč a kouč. Pro média to není tak atraktivní, ale možná to bude velmi dobrá volba.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga