Doporučujeme

KTERÁ SOPKA BUDE NÁSLEDOVAT? V zahraničí sází, který vulkán se k životu probudí příště.

KTERÁ SOPKA BUDE NÁSLEDOVAT? V zahraničí sází, který vulkán se k životu probudí příště. | foto: Arnar Thorisson, AP

V zahraničí se sází, který vulkán spustí příště. Nejnižší kurz má japonský favorit

  • 1
Kvůli islandské sopce Eyjafjallajökull se v posledních dnech počítaly hlavně finanční ztráty. Teď na ní ale můžete vydělat. Zahraniční bookmakeři totiž vypsali několik událostí, které s vulkánem souvisí.

Turisté uvízlí v zahraničí museli hledat náhradní cesty domů, letecké společnosti hlásili obrovské ekonomické ztráty, některé firmy zastavily výrobu, protože nemohly dopravit do továren materiál.

Teď ale může islandská sopka, která skoro čtrnáct dní způsobovala hlavně problémy, alespoň některým lidem přinést finanční zisk. U renomované irské sázkové kanceláře Paddy Power si totiž lidé mohou vsadit na několik událostí, které s vulkánem Eyjafjallajökull souvisí.

Eyjafjallajökull

Přečtěte si všechno o výbuchu islandské sopky

Sázkaři tak o víkendu mohli tipovat, kdy erupce utichne. Že se tak stane do konce dubna, bookmakeři vypsali kurz 3,00 (za vsazenou tisícikorunu hrajete o tři tisíce). Květnový termín ukončení aktivity sopky měl kurz 5,00. A kurz 26,00 dostala možnost, že sopka bude činná ještě za dva roky.

Na tuto událost už ale bookmakeři uzavřeli sázky.

Lidé ale stále mohou tipovat, jaká sopka se k životu probudí příště. Podle Paddy Power je nejpravděpodobnější variantou japonská Unzen (kurz 4,00), následovaná africkou sopkou Nyiragongo v Kongu (5,00). Z nabízených možností je Česku nejblíž Vesuv s kurzem 29,00.

sopka Eyjafjallajökull 2Islandská sopka Eyjafjallajökull chrlí lávu, v mraku sopečného popela se kříží blesky. (20. dubna 2010)Islandská sopka Eyjafjallajökull chrlí sloup sopečného popela a dýmu. (20. dubna 2010)Expedice Toyoty Hilux k sopce EyjafjallajökullIsland, sopka Eyjafjallajökull

Kromě problémů nabízí výbuch sopky i fascinující podívanou.

Do seznamu se nedostala další islandská sopka Katla, které se nyní odborníci obávají. Podle vědců je možné, že se po výbuchu sopky Eyjafjallajökullu probudí k životu i její větší sestra (viz předchozí článek).

Pravidlo

Abyste sázku vyhráli, musí být výbuch sopky označen stupněm čtyři a víc na osmistupňové škále velikosti erupce.

Sázek už se chytili i nadšenci, kteří výbuchy sopek sledují z vědeckého hlediska. Na odborných blozích a internetových stránkách diskutují, na jakou možnost je nejlepší dát své peníze. "Myslím, že Unzen pro sázkaře není špatná volba," napsal Erik Klemetti, profesionální geolog.

Kurzové sázky na nesportovní události nejsou ničím výjimečným ani v Česku. V současné době například lidé mohou tipovat, kdo vyhraje květnové volby do Sněmovny.


  • Vybrali jsme pro Vás