Doporučujeme

Ivo Valenta, majitel Holdingu Synot.

Ivo Valenta, majitel Holdingu Synot. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Místo zrušených heren vzniknou nelegální, odhaduje šéf Synotu Valenta

  • 39
Padesát procent sázkových aktivit holdingu Synot se odehrává na internetu. Ústup hazardu do virtuálního prostředí, přiznává v rozhovoru pro MF DNES šéf Synotu Ivo Valenta. Zároveň však varuje před hrozícím rozšířením nelegálního sázení ve městech.

Novela loterijního zákona ztížila život provozovatelům hazardu, kteří už nevydělávají tolik jako dříve. Týká se to i jednoho z největších hráčů na trhu s hazardem, uherskohradišťské firmy Synot.

"Všechno šlo dolů, ekonomika je neúprosná. Rapidně jsme snížili počet přístrojů, tržby nám klesly zhruba o třicet procent," vypočítává šéf Synotu Ivo Valenta.

Situaci vám komplikují i města, která prostřednictvím vyhlášek ve velkém omezují hazard. Třeba v Otrokovicích ho zakážou zcela.
Každá prohibice je špatná. Na místech, kde byly oficiální herny, vzniknou nelegální. Hazard se začne odehrávat mimo meze zákona, což není nic dobrého. Nějaká redukce tady může být, ale podle jasných pravidel, která budou všude stejná.

Před časem jste řekl, že kvůli novele loterijního zákona i vyhláškám přesunete více svých aktivit na internet. Děje se to?
Ano, už jsme tak z padesáti procent výhradně na internetu. Tam nejsou překážky, je otevřený. Je nám jedno, jak se na to dívá stát nebo obec. Reálně se může stát, že všechny loterijní firmy přejdou na internet a ve městě nebude ani jedna herna. Hrát se ale nepřestane. Člověk může přijít do kavárny s tabletem a vesele sázet. Jaký je pak rozdíl mezi tím, když máte hrací zařízení ve velké krabici, nebo leží na stole?

Jak jste došli k částce 15 milionů, kterou dáte letos přes nadaci na charitu?
Na začátku jsme uvažovali o tom, že bychom dali dva až pět milionů. Zdálo se nám to ale málo. Vždyť v minulosti jsme dávali i 160 milionů ročně. Takže jsme se rozhodli, že vyčleníme vyšší částku. Ale museli jsme si nejprve říct, kolik peněz můžeme vygenerovat.

A proč podpoříte hlavně folklor?
Valašský a slovácký folklor je ojedinělý u nás i v Evropě. Je to odkaz našich předků, o který bychom se měli starat. Proto opět podpoříme i Slovácké slavnosti vína.


  • Vybrali jsme pro Vás