Vabroušek doplatil na chybu organizátorů

Lukov, Zlín - Nejhorší triatlonový zážitek kariéry musel vstřebat Petr Vabroušek z brněnského týmu Olympo. Při závodu série Ironman v rakouském Klagenfurtu byl organizátory z pátého místa diskvalifikován. Závod, který obsahuje 3,8 kilometrů plavání, 180 kilometrů na kole a maraton, měl rozjetý k obhajobě loňského třetího místa. Dostal ale žlutou kartu za draftink v cyklistice a kvůli tomu musel těsně před začátkem maratonu oběhnout trestné kolo. Pořadatelé těsně před závodem rozšířili trest na dvě kola. Ovšem činovníci, kteří na to dohlíželi, o změně nevěděli.

Vabroušek proto oběhl jedno trestné kolečko a vydal se na maraton. V čase 8:33:57 doběhl Ironmana na pátém místě, ovšem po závodu byl diskvalifikován za to, že neabsolvoval dvě trestná kola.

„Proti žluté kartě za draftink jsem protestoval, ale podle rakouských triatlonových pravidel nelze protest uznat. Nic mi nepomohlo, že svědci později potvrdili, že jsem se nedovolené jízdy nedopustil,“ litoval Vabroušek.

„Druhý den se mi pořadatelé omluvili i za chybu u trestného kola, pozvali mě na další ročník, ovšem diskvalifikaci nezrušili. Prý je rozeslali do světa a nemohli je změnit,“ nechápavě kroutil hlavou triatlonista, kterého víc než ztráta finanční odměny za páté místo mrzelo to, že zmizel z výsledků.

Pouhých šest dní po absolvování dlouhého triatlonu bude Vabroušek startovat na dalším závodě. V sobotu se představí v Sadské v Českém poháru. Sice ho čeká pouze poloviční vzdálenost, v solidní výsledek přesto nevěří. „Bude to spíš moje prezentace v týmových barvách, než že bych usiloval o dobré umístění. Po tak krátké době od dlouhého triatlonu to ani nejde,“ poznamenal Vabroušek, jenž bude koncem srpna obhajovat předloňské vítězství na Ironmanu v Jižní Koreji.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž