Triatlonisté jedou kolem světa

Praha - Podzimní finále sezony čeká nejlepší české triatlonisty. V pondělí odlétá první část výpravy na turné daleko na východ a do Pacifiku. Už ve čtvrtek se v japonském Gamagori postaví na start MS v aquatlonu, kombinaci běhu a plavání, Lenka Radová a Jan Jaňour. Aquatlon bývá tradiční rozcvičkou před mistrovstvím světa na olympijských tratích.

V sobotu se jede v místě, kde bývají pravidelně Světové poháry, kategorie do 23 let. Kromě Jaňoura tady má vysoké, až medailové ambice Vendula Frintová.

Doplňkově pojede i o den později v hlavním závodě elite spolu s Radovou a zkušenou Renatou Berkovou. Mezi muži budou reprezentovat Filip Ospalý, Martin Krňávek a na divokou kartu Jan Řehula, který trýváí půl roku jako trenér v Koreji.

"Nevyšla Evropa, snad vyjde svět," prohlásil Filip Ospalý, vítěz letošního Světového poháru v Hamburku.

V juniorech se představí ještě Michal Francke a Jiří Hampejs. Z MS Češi dosud medaili nepřivezli.

"Přeju ji každému, kdo se poctivě představoval. Ale nezapomeňte, že se 60 nejlepších triatlonistů na světě uchází o pouhé tři kousky," říká kouč Jiří Seidl.
Výprava se pod jeho vedením pak přesune do Pekingu na Světový pohár. V dějišti příští olympiády to bude první vrcholný podnik v olympijském sportu.

"Ale počítáme, že tratě se ještě mohou změnit," vypráví Filip Ospalý. "Prezident ITU McDonald je chce upravit podle přání nás, závodníků."

V Pekingu jsou přihlášeni Ospalý, Krňávek, Řehula, Berková, Radová a Frintová. Na vlastní náklady by měl dorazit vítěz Českého poháru Martin Pejsar.

Závodní hattrick pro dvojici Ospalý a Frintová dokončí o týden později mistrovství světa v duatlonu v australském Newcastlu. Oba uspěli na jaře na mistrovství Evropy - Ospalý stříbro a Frintová zlato - a mohou úspěšně zakončit letošní rok.

"Chceme se pokusit o co nejlepší výsledek na všech frontách. To náš triatlon teď potřebuje nejvíc. Ani duatlon ve světě nezaznamenává ústup z pozic," říká kouč Jiří Seidl, sám bývalý reprezentant, který se účastnil mj. i duatlonového MS v Tasmánii v roce 1995.

Finanční podporu svazu ze státního rozpočtu na náročnou cestu přinese umístění do 8. a do 16. místa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž