Triatlon v Jablonci ovládl Francke

Jablonec nad Nisou - Premiérový supersprint triatlon v Česku jasně vyhrál domácí závodník jablonecké Bižuterie Jan Francke. Závodníci museli v okolí přehrady Mšeno v Jablonci absolvovat tři sprint triatlony (300 metrů plavání 6 km na kole - 1,7 km běh) za sebou. Celkové pořadí určil nejnižší součet umístění z jednotlivých závodů.

Francke zvítězil ve všech třech, takže měl jednoznačně nejlepší počet bodů - 3. "Takový závod jsem absolvoval vůbec poprvé. Myslel jsem si, že to bude lehčí. Člověk jde naplno, pak ta pauza deset patnáct minut je tak na vydýchání a startuje se znova," popisoval vítěz Jan Francke. "Ale byla to příjemná změna, velice se mi to líbilo."

 Jablonecký triatlet vyhrál jasně první závod, pak už si své soupeře hlídal. "To jsem si vyzkoušel, jak na tom budou ostatní a co všechno si můžu dovolit. Zjistil jsem, že druhého Slováka Jurkoviče dokážu v běhu setřást, tak jsem situaci kontroloval."

Francke se dva dny před jabloneckým závodem vrátil ze soustředění v Americe. "Čekal jsem, že aklimatizace bude horší, cítil jsem se dobře, ale třeba to teprve ještě přijde."

Ředitele závodu Davida Janatu z Tri-Clubu Jablonec zklamala na podniku Českého poháru nízká účast.

"Čekali jsme stovku, ale nakonec startovala jen necelá padesátka závodníků. To nás mrzelo, organizace nás totiž stála hodně úsilí a času," říkal Janata. "Přitom bylo nejideálnější počasí v letošním Českém poháru."

Muži: 1. Francke (Bižuterie Jablonec) 3 body, 2. Jurkovič (SR) 6, 3. Roupec (M. Budějovice) 9, 4. Kypta (Slavia VŠ Plzeň) 13, 5. Karpíšek (Bižuterie Jablonec) 16, 6. Hirt (M. Budějovice) 16.
Ženy: 1. Nováková (Slavia VŠ Plzeň) 3, 2. Kolomazníková (E-ON Triathlon) 6, 3. Fanturová (VSK FTVS Praha) 9.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž