Oxford: Nicholas Brodie

Oxford: Nicholas Brodie - Nicholas Brodie, kormidelník osmiveslice Oxfordu, padá do řeky Temže při oslavách vítězství v tradičním závodu na Temži. | foto: Eddie Keogh, Reuters

Tradiční závod na Temži vyhrála loď Oxfordu

Londýn - Osmiveslice Oxfordu vyhrála 154. ročník tradičního závodu na Temži. Favorizovaná posádka s kormidelníkem Nickem Brodiem porazila rivaly z Cambridge s velkým náskokem a oplatila jim loňskou porážku. Závod sledovalo podle odhadů podél řeky 250 tisíc lidí.

Oxfordská osmiveslice začala naplňovat roli favorita, přisouzenou i díky větší váze posádky, až zhruba po polovině závodu. Ještě pod Hammersmith Bridge vedla překvapivě Cambridge, ale pak se neubránila nástupu tradičního soupeře.

V typicky anglickém, nevlídném počasí absolvovala vítězná loď trasu 6,78 km za 20 minut a 52 sekund, což je nejhorší čas od roku 1947. Posádka Cambridge, která přišla tři dny před závodem ze zdravotních důvodů o stroka Shanea O'Maru, dojela až po 22 sekundách.

Diváci sledovali třetí vítězství Oxfordu za poslední čtyři roky. Oxford tak snížil vedení Cambridge v historické bilanci na 74:79.

Slavný závod univerzitních osmiveslic se s výjimkou válečných let jezdí od roku 1856 každoročně. V roce 1877 skončil souboj nerozhodně, neboť rozhodčí byl tak opilý, že nebyl schopen při těsném dojezdu určit vítěznou loď.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž