Tom Brady z New England Patriots se objímá s majitelem klubu Robertem Kraftem...

Tom Brady z New England Patriots se objímá s majitelem klubu Robertem Kraftem po vítězství v Super Bowlu v roce 2019. | foto: AP

Nechtěný, vysmívaný, legendární. Brady dosáhl na sportovní nesmrtelnost

  • 5
Kariéra Toma Bradyho v zámořské NFL je oficiálně u konce. Neuvěřitelná, nepravděpodobná, neopakovatelná. Přívlastků oslavující jeho kariéru bychom našli spoustu. Bradyho cesta za sportovní nesmrtelností vedla přes řadu překážek. Právě ty v něm probudily až fanatickou touhu uspět ve světě amerického fotbalu navzdory předpokladům.

Příběhy sportovců často připraví námět k napínavému filmu. Na Bradyho příběh by možná nestačila ani rozsáhlá trilogie a v některých pasážích by diváci jen kroutili nevěřícně hlavou. Brady se nikdy netajil tím, že překážky, které ho v kariéře potkaly, používal jako motivaci.

Nejlepší rozhodnutí klubu

Hlavní silou, která Bradyho motivovala po celou kariéru, byl neúspěch v draftu. Brady měl vysoká očekávání, ale nakonec si ho v roce 2000 vybrali New England Patriots až v šestém kole. Před ním šlo hned 198 hráčů. Vyhlídky na úspěšnou kariéru byly téměř nulové.

Brady se ale nenechal zlomit a hned při prvním setkání s majitelem Patriots Robertem Kraftem sebevědomě prohlásil: „Jen jsem vám chtěl říct, že draftovat mě bylo nejlepší rozhodnutí, která tato organizace kdy udělala.“ 

Český podcast o dění v NFL:

Kraft se ještě ten den svěřil s tímto zážitkem svému synovi Jonathanovi, který je v klubu v roli prezidenta: „Bude to znít šíleně, ale způsob, jakým to řekl, mě přesvědčil.“

Nečekaná příležitost

Ve své nováčkovské sezoně začal Brady jako čtvrtý quarterback v pořadí. Týmy většinou vstupují do sezony maximálně se třemi quarterbacky. Hlavní trenér Bill Belichick ale udělal výjimku. Rok na to už se Brady probojoval do pozice prvního náhradníka. Pozice na hřišti ale byla pevně v rukou quarterbacka Drewa Bledsoea. Ten navíc před sezonou jako první hráč v NFL podepsal kontrakt na více než 100 milionů dolarů.

Jen pár dní po událostech 11. září se Patriots představili proti New York Jets. Bledsoe po obřím nárazu u kraje hřiště zůstal ležet, zamířil do nemocnice a dokonce byl v ohrožení života. 

Momenty z prvního zápasu Toma Bradyho v NFL:

Šanci tak dostal Brady a navzdory všem předpokladům dovedl tým až do Super Bowlu, kde se utkali se St. Louis Rams. Dominantní Rams neměli mít v Super Bowlu s Patriots problém a byli jasným favoritem. Brady v posledním útoku zápasu za vyrovnaného stavu dovedl tým na vzdálenost pro vítězný field goal a začala se rodit hvězda. 

Brady táhl Patriots k prvnímu titulu v historii klubu, přestože ještě pár měsíců předtím byl pouze náhradník.

První dynastie Patriots

Po výhře v Super Bowlu si Brady udržel pozici hlavního quarterbacka a uzdravený Bledsoe se musel stěhovat do Buffala. Patriots s Bradym se rychle proměnili v hlavního favorita ligy. 

Po nevýrazné sezoně 2002 se Patriots v čele s Bradym podařilo vyhrát další dva ročníky 2003 a 2004. Tři tituly ze čtyř sezon, s takovou vizitkou se v zámoří označují týmy jako dynastie. Od té doby se žádnému týmu nepodařilo vyhrát dva tituly v řadě.

Neporažení?

Sezona 2007 směřovala k historickému milníku. Patriots naprosto válcovali soupeře a v základní části neprohráli jediný zápas. Žádnému týmu se nepovedlo vyhrát všech 16 zápasů základní části a ještě sezonu dovršit ziskem Super Bowlu. 

Tom Brady a Gisele Bündchenová v roce 2008

V něm se představili proti New York Giants, kteří ale neměli mít proti historicky silnému soupeři šanci. Giants ale pohádku Patriots o perfektní sezoně zhatili a Brady poprvé prohrál v Super Bowlu. Druhou porážku v Super Bowlu pak Giants uštědřili Patriots ještě jednou, v roce 2011.

Druhá dynastie Patriots

Po dvou prohrách v Super Bowlu už to téměř vypadalo, že úspěšné tažení Patriots musí skončit. NFL dbá na paritu a chce, aby se týmy na špici točily. Patriots ale dokázali vzdorovat a v sezoně 2014 se probojovali do Super Bowlu proti Seattle Seahawks. Nejlepší útok v čele s Bradym proti nejlepší obraně.

Brady měl o extra motivaci postaráno. Patriots si byli vědomi toho, že Bradymu je 37 let, a tak před sezonou draftovali jeho potenciálního nástupce Jimmyho Garoppola. 

Před Super Bowlem navíc vypukla kauza ohledně záměrného manipulování s hustotou míčů. Kustodi týmu měli mít od Bradyho nařízeno upustit vzduch ze zápasových míčů pod povolenou hranici. Deflategate byla hlavní zprávou před i po Super Bowlu. Navzdory kontroverzi dokázali Patriots zvítězit a nastartovali novou dynastii. Následně totiž ovládli NFL ještě v sezonách 2016 a 2018.

Největší comeback v historii Super Bowlu

Výhry v Super Bowlu se ale nerodily snadno. Proti Atlantě prohrávali Patriots ve třetí čtvrtině 3:28 a nic nenasvědčovalo tomu, že by si Brady připsal pátý titul v kariéře. Jenže Patriots dovedli obratem zápas do prodloužení a největším obratem v historii Super Bowlu ukořistili další titul. 

Ve svém posledním Super Bowlu v dresu Patriots v urputné defenzivní bitvě zvítězil Brady proti Los Angeles Rams. Další tři tituly v krátké době, druhá dynastie Patriots.

Nečekaný odchod to Tampy a další titul

Brady u Patriots strávil 20 sezon, ve kterých se hned devětkrát probojoval do Super Bowlu. Přestože kolovaly zvěsti, že Brady není u Patriots spokojený, tak nikdo příliš neočekával, že by z týmu odešel. 

Brady měl velmi blízký vztah s Kraftem. Spíš než jako majitele ho viděl jako mentora a téměř jako druhého otce. Právě Kraft byl hlavním pilířem, na kterém stál dlouhodobý úspěch Patriots.

Před sezonou 2020 se Brady přesto rozhodl odejít a za svou novou destinaci si vybral tým Tampa Bay Buccaneers. Chtěl dokázat, že může hrát na vysoké úrovni i po čtyřicítce a ještě k tomu v jiném týmu. Moc chtěl vyhrát i bez kouče Billa Belichicka. Vytáhnout tým na vrchol. Hvězdami nabitý kádr dokráčel až do Super Bowlu, kde nečekaně jednoznačně porazil silné Kansas City Chiefs.

Z hráče, o kterého nejprve nikdo nestál, se stala legenda. 22 sezon, deset účastí v Super Bowlu, sedm titulů. To je závěrečná bilance, kterou už jen těžko někdo v NFL překoná.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž