Nad překážkou Příznivci turfu si mohou ve Světlé Hoře na Bruntálsku dostihový den. Na programu je šest překážkových a jeden rovinový závod.

Nad překážkou Příznivci turfu si mohou ve Světlé Hoře na Bruntálsku dostihový den. Na programu je šest překážkových a jeden rovinový závod. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ve Světlé Hoře uchystali dostihový den, jede se sedm závodů

  • 0
Čtyři steeplechase, dva dostihy přes proutěné překážky a jeden rovinový. Dostihový den ve Světlé Hoře na Bruntálsku nabídne příznivcům tohoto sportu sedm závodů. Jde o jediné dostihy v Moravskoslezském kraji.

Přípravy skončily, deset minut po 13. hodině v sobotu vyrazí na dráhu účastníci prvního závodu z programu 26. ročníku dostihového dne ve Světlé Hoře na Bruntálsku.

„V týdnu jsme ještě dosívali, kde bylo třeba, chystali poslední praporky, prostě dolaďovali poslední detaily,“ líčil Čestmír Olehla, trenér ze světlohorského dostihového centra, který dnešní dostihy pořádá. „Ve středu jsme tu měli komisaře kvůli uznání dráhy. Schválili ji bez větších připomínek.“

Dráze neublížilo ani tropické počasí předchozích dnů. „Minulý týden u nás hodně pršelo, dráha byla měkká. Postupně vysychá, ale je to přijatelné. A po pátečním dešti bude ideální,“ věří Olehla, jehož mrzí, že se nesešlo více přihlášek.

„Koní mohlo být více, bohužel se v pátek konaly dostihy v Lysé nad Labem a v neděli budou mít proutěnky ve Slušovicích. Závodiště si tak navzájem berou účastníky,“ zalitoval dostihový trenér.

„Když jsem ještě šéfoval České asociaci steeplechase, snažili jsme se termínové shodě předejít. Mohli vydělat všichni, konkurence mohla být silnější. Teď se ale na jakoukoli koordinaci dlabe,“ mrzí Olehlu. „Ve Slušovicích dokázali dělat i rovinové dny, teď tam mají proutky den po nás.“

Přesto se ve Světlé Hoře sejde solidní startovní pole. „Snažil jsem se udělat zajímavé propozice. Ale jak už to tak bývá, mí koně se nevejdou do všech. Budeme startovat ve čtyřech dostizích,“ podotkl Olehla, který bude mít hned v prvním dostihu dva zástupce - Poinsettii a Waikitu. „Ale protože jde o handicap, obě poběží s mamutí váhou. Ponesou přes 70 kilogramů, ostatní většinou o hodně méně. Vyhrát tak může každý.“

Ve druhém dostihu by mohl své jezdecké zkušenosti prokázat Jan Odložil, který povede koně Limited Edition ze stáje ZZN Polabí-Luka. „Má to tady zmáknuté,“ přisvědčil Olehla.

Třetí dostih je určen nováčkům na proutěných překážkách a domácí dostihové centrum bude reprezentovat tříletý Callawi. „Tady bude hodně záležet na jezdcích,“ poukázal Olehla. Čtvrtému dostihu by měl podle předpokladů kralovat kůň jménem Diamant se Sertašem Ferhanovem v sedle.

Hlavním dostihem dne bude Cena Moravskoslezského kraje. Ve steeplechase na 4 600 metrů půjde o 90 tisíc korun. „Máme tam dva koně. Taj Mahal má formu jako hrom a pojede ho Kuba Spáčil. Snad se nic nepokazí a bude vepředu,“ doufá Olehla. „Největšími soupeři by měli být Džidžali a Quatiki, snad se neztratí ani náš Celadon.“

Poslední překážkový dostih by podle odhadů měl být kořistí koně Father Paulo, kterého připravuje Grzegorz Wroblewski.

Dostihový podnik uzavře rovinový závod, v němž se představí sedmička koní. V sedle koně Carry the Glory se předvede Olehlova dcera Veronika. „Mít o ni strach? Vždyť jezdí denně v tréninku. A dostih, to je jako rychlá práce. Jediný rozdíl je, že budou mít bílé rajtky,“ usmál se Olehla.

Doprovodný program začal na závodišti už v 9 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž